Je kende misschien al langer ICE: in case of emergency. Door contacten in je telefoon op te slaan voorzien van de toevoeging ‘ICE’ zouden hulpverleners hen snel kunnen contacten in het geval je betrokken zou raken bij een ongeval. Het initiatief is in 2005 gestart in Groot-Brittanië en werd door een aantal organisaties, waaronder het Rode Kruis en het Korps Landelijk Politiediensten, opgepakt. In 2011 werd duidelijk dat de Nederlandse hulpdiensten nagenoeg niet gebruik maken van het contacten van bekenden. Eén van de mogelijke redenen is dit systeem niet goed werkt omdat mensen steeds vaker en beter hun telefoon beveiligen. Om de telefoon vrij te geven moet je bijvoorbeeld een code, vingerafdruk of figuur ingeven. Maar er zijn verschillende apps voor noodnummers  beschikbaar die dit gemakkelijker maken.

Handige apps voor noodnummers

Afhankelijk van het type mobiele telefoon dat je hebt, kun je al een soort widget aanmaken waarin je één of meerdere ICE nummer opneemt. Zo kunnen hulpverlenende instanties jouw dierbaren bereiken zonder dat ze direct toegang hebben tot jouw telefoon. Maar niet alle telefoons hebben deze functie. Voor die mensen zijn onderstaande apps voor noodnummers wellicht een oplossing.

My ICE widget

De My ICE widget is handig voor mensen die een Android telefoon hebben met de mogelijkheid om widgets op de lockscreen te plaatsen. Dit kleine programma plaatst één noodnummer op je toegangsscherm, en biedt ook ruimte voor eventuele allergieën. Nadeel is wel dat deze app in het Engels is maar daar kun je goed om heen werken.

  • Kosten gratis!
  • Download Google Play store

 Phonto

Ben je niet voorzien van een telefoon waar je een widget kunt toevoegen op je opstartscherm, dan is het alternatief om een achtergrond te maken waar je de gegevens op plaats. Met de app Phonto kun je dit heel eenvoudig doen. Wanneer je klaar bent, pas je de achtergrond van je telefoon aan en activeer je dit plaatje.

Gegevens als wallpaper

Als je een app hebt waarmee je tekst in een plaatje kunt maken, dan kun je het natuurlijk ook op die manier doen. Kost misschien even tijd maar is net zo handig als Phonto.

  • kosten gratis
  • downloaden niet van toepassing

Eigenaarsgegevens

Wil je helemaal zo simpel mogelijk houden, dan is het laatste alternatief om je eigenaarsgegevens op je telefoon aan te passen. In plaats dat je eigen naam toevoegt, zet je hier het ICE nummer in. Kijk in de handleiding van je telefoon hoe je in dit menu kunt komen.

  • kosten gratis
  • downloaden niet van toepassing

Benieuwd naar jouw suggesties!

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit artikel over apps voor noodnummers op je mobiele telefoon. Heb jij nog andere apps die hier niet genoemd staan, mail me dan jouw suggestie door en ik zal deze toevoegen.