Om de vraag te kunnen beantwoorden ‘hoe word je een BHV’er en hoe blijf je een BHV’er‘, is allereerst de vraag, ‘wat is een BHV’er?’. Als bedrijfshulpverlener bied je hulp als er bij jouw bedrijf een incident is. In de arbo-wet zijn de taken van de BHV’er beschreven in artikel 15:
- Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen
- Het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen
- Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of inrichting
Hoe word je BHV’er?
In de wet is niet beschreven op welke wijze je de kennis en vaardigheden je eigen maakt. Er zijn dus ook geen specifieke opleidingseisen benoemd, al was het maar omdat dat niet mogelijk is: de wet kan niet voor elke situatie beschrijven wie welke opleiding waar moet volgen. Daar moet je als organisatie zelf invulling aan geven. In theorie zou het dus mogelijk zijn om jezelf uit te roepen tot BHV’er. Of jij een boek leest, een filmpje op youtube bekijkt of een intensieve opleiding volgt, dat is aan jou en de organisatie waar je als BHV’er werkzaam bent. Het gaat om het woord ‘adequaat’ dat in de wet benoemd is. Je kunt je afvragen in hoeverre je adequaat kunt handelen als je alleen een filmpje hebt gezien van een reanimatie terwijl je nog nooit zelf een keer geoefend hebt op een pop. Of hoe goed je een brandblusmiddel kunt gebruiken terwijl je er alleen een plaatje van hebt gezien.
Hoe blijf je BHV’er?
Een basisopleiding volgen is één, maar dan begint het eigenlijk pas. Bijvoorbeeld door regelmatig te oefenen met je collega’s. Veel opleiders adviseren je om jaarlijks een (herhalings) cursus te doen, al dan niet door te zeggen dat hun opleidingscertificaat beperkt (vaak een jaar) geldig is. Dit is overigens iets wat zij zelf bedacht hebben: er staat nergens dat jij elk jaar, twee jaar of welke periode dan ook opnieuw op training moet. Wel kan het erg handig zijn om je kennis en vaardigheden regelmatig op te frissen. Maar hoe jij dat doet, bepaal je zelf.
Op 12 mei jl. is onze nieuwe BHV simulator gelanceerd, genaamd Qnari! Naar onze bescheiden mening dé BHV simulator, die de manier waarop BHV vaardigheden op peil gehouden kunnen worden voorgoed zal veranderen! Zo blijf je een BHV’er.
Wat is Qnari ?
Qnari is dé BHV simulator waarmee u BHV vaardigheden gemakkelijk en op ieder gewenst moment kunt oefenen. De BHV-er leert hiermee de BHV procedures te oefenen en leert hiermee te vertrouwen op zijn/haar instinct! Kortom; Qnari, trust your instinct!
Met deze BHV simulator kan er op een leuke en vooral veilige manier geoefend worden, iets wat in de praktijk nog wel eens te weinig gebeurd. Het maakt inzichtelijk waar de sterke en vooral zwakke punten liggen van de BHV organisatie en juist op die punten kan dan in de praktijk extra geoefend worden.
Het gebruik van Qnari is niet alleen leuk maar heeft ook aantoonbaar effect op het geheugen en de manier waarop we informatie opslaan.
Met Qnari:
– Kunt u eindeloos veel oefenen door steeds wisselende scenario’s,
– Kunt u trainen waar en wanneer het u uitkomt;
– Krijgt u heldere en directe feedback op uw handelingen;
– Kunt u snel inzicht krijgen in de status van de BHV-organisatie : “hoe goed zijn wij voorbereid op calamiteiten”;
– Kunt u herhalingstrainingen specifieker en effectiever inzetten op bedrijfsspecifieke behoeften.
– Kunt u gedragsverandering en betrokkenheid creeëren.
Zo blijf je BHV’er….
Het is budgetvriendelijk, één bedrag, maandelijks opzegbaar en gratis updates.
Neemt u gerust een kijkje op http://www.qnari.nl voor een eerste indruk van Qnari.