Investeren in veiligheid doet een ieder op zijn eigen manier. Ik zal je dit laten zien aan de hand van twee verschillende situaties maar ze hebben veel overeenkomsten:

Over paardenliefhebbers

Voor een paardenliefhebber is het hebben van een eigen paard (en het liefst meerderen) een droom. Voor velen blijft het bij dromen, het volgen van paardrijlessen of misschien een verzorgpony. Maar voor hen die het geld, de moeite en de tijd er voor over hebben, schaffen een eigen paard aan. Het zijn dure beesten, die paarden. Met een zak hooi alleen ben je er niet. In tegendeel. Duizenden euro’s per jaar kosten deze edele dieren de bezitters. En dan zijn ze nog gezond. Veel liefhebbers moeten er niet aan denken als hun paard iets overkomt. De kosten voor het herstel lopen al snel hoog op. Maar uit onderzoek van de Bovag blijkt dat de aanhanger waar ze mee vervoerd worden, rammelbakken zijn. Investeren in veiligheid van hun kostbare bezit lijkt niet de hoogste prioriteit te hebben.

Over ondernemers

Voor een ondernemer is het hebben van een groot, eigen bedrijf (en het liefst meerderen) een droom. Voor velen blijft het bij dromen, het kijken naar anderen of misschien werken voor een groot bedrijf. Maar voor hen die het lef, de moeite en de tijd er voor over hebben, beginnen zelf met een eigen bedrijf. Het is een grote kostenpost, die medewerkers. Met een werkplek alleen ben je er niet. In tegendeel. Duizenden euro’s per jaar kosten de personeelsleden. En dan zijn ze nog gezond. Veel ondernemers moeten er niet aan denken als hun medewerkers iets overkomt. De kosten voor het herstel lopen al snel hoog op. Maar uit onderzoek blijkt dat het organiseren van de bedrijfshulpverlening vaak beperkt blijft tot het volgen van een BHV opleiding. Investeren in veiligheid van hun kostbare bezit lijkt niet de hoogste prioriteit te hebben.

Niet willen investeren in veiligheid

Waarom zijn we wél bereid om grof geld uit te geven aan de ‘leuke’ dingen, maar zijn ‘we’ niet bereid om te investeren in veiligheid? In bovenstaand voorbeeld gaat het niet alleen om de veiligheid van de paarden of de eigen medewerkers, maar ook die van anderen. Van andere weggebruikers en bezoekers aan jouw bedrijf. Is het gemakzucht of domweg het onderschatten van de risico’s? Of misschien toch ook gewoon een bewuste keuze?

 

geïnspireerd door:

 

Lees ook