Als vervolg op het eerste deel van het opstellen van het jaarplan BHV, dit tweede artikel waarbij we het eens over JOU gaan hebben. Over jou en jouw kennis- en vaardigheidsniveau om precies te zijn. Tal van hoofden, coördinatoren en ploegleiders BHV hebben deze taak vaak onbedoeld, ongevraagd of in een aantal gevallen zelfs ongewenst in hun schoenen geschoven gekregen. Ze waren de enige die op dat moment ‘iets’ met BHV deed. Iemand anders wist er te weinig van af. Een ander vond het te spannend, had het te druk of had geen idee wat er van hem of haar verwacht werd. En ineens was jij ineens gebombardeerd tot hoofd BHV. ‘En bedankt…‘, heb je toen wellicht gedacht. Maar heb jij wel voldoende kennis van dit boeiende onderwerp om het werk dat dit met zich meebrengt, goed uit te voeren?

Onzeker door kennisgebrek

Een opleiding tot hoofd BHV kan helpen om jouw taak voor de bedrijfsnoodorganisatie uit te voeren, maar het geeft geen garantie. Daar is meer voor nodig. Ik merk dat veel hoofden BHV zich onzeker voelen. Het ontbreekt hen aan voldoende theoretische kennis waardoor ze hun taak maar zo-zo uitvoeren. Vervelend voor de persoon in kwestie maar ook voor de organisatie. Want die laatste heeft óf de illusie dat het allemaal zo lekker geregeld is óf men klaagt dat de persoon die deze taak op zijn bordje heeft gekregen, ongeschikt is. Als de conclusie is dat je de verkeerde persoon op de verkeerde functie bent, is zeker geen man overboord. Dan is het zaak om hier op korte termijn actie op te ondernemen.

Durf kritisch naar jezelf te kijken

Stel jezelf eens de volgende vragen:

 • Sinds wanneer ben je hoofd / coördinator / ploegleider BHV?
 • Hoe lang al op deze locatie?
 • Wie vervangt jou bij afwezigheid door vakantie of ziekte?
  Als er geen plaatsvervanger is, vraag jezelf dan af waarom deze er niet is.
  Heb je wel iemand op het oog die deze taak op zich zou kunnen nemen?
 • Vind je dat jouw kennis en vaardigheden voldoende toereikend zijn om de taak uit te kunnen voeren? Waaruit blijkt dat?
 • Wat heb je nodig om dit te kunnen verbeteren?
 • Hoe houd jij jouw kennis- en vaardigheidsniveau op peil?
 • Wat kunnen andere hoofden / coördinatoren / ploegleiders BHV van jou leren?
  Wat is jouw specialiteit waarvoor andere mensen jou nodig kunnen hebben?

Trek je conclusies

Na het beantwoorden van bovenstaande vragen kom je misschien tot de conclusie dat je wel de juiste persoon bent maar dat het je aan (specifieke) kennis en/of vaardigheden ontbreekt. Dát is op te lossen. Stel deze vragen ook aan jou BHV-collega’s. Zij kunnen op andere locaties werkzaam zijn in een vergelijkbare rol. Maar de bedrijfshulpverleners in jouw team, hoe zeker voelen zij zich? Waar hebben zij behoefte aan?  Neem de opleidingsbehoefte van jezelf en het BHV-team mee in het jaarplan BHV.

Jaarplan BHV werkblad

Download het bijbehorende werkblad en vul hier de vragenlijst in: