Wat het ontruimingsplan is op je werk, noem je thuis een vluchtplan. In Amerika is het al veel normaler om een emergency prepardness book te hebben. Het is de uitgebreidere variant van de instructiekaart ‘wat te doen bij een ramp?’ met op de achterzijde plek voor verschillende noodgegevens die je kunt vinden op crisis.nl. Maar wees niet bang, dit wordt geen artikel voor fans van het programma Doomsday Preppers. (En als je al een prepper bent, dan heb je dit al lang op orde, niet waar?!) Dit is wél een artikel voor mensen die voorbereid willen zijn!

Inhoud van een vluchtplan voor thuis

Je kunt een vluchtplan voor thuis zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Laat je inspireren door documenten en websites die je vindt door te zoeken op “emergency prepardness book”. Hieronder heb ik een aantal punten opgenomen die naar mijn idee sowieso moeten zijn opgenomen.

Verzamelplaats

Net als in een ontruimingsplan, benoem je in het vluchtplan voor thuis een verzamelplaats. Waar spreek je af als je het huis hebt ontvlucht en waar je kunt nagaan of iedereen er is?

Taakverdeling

Stel een taakverdeling op. Spreek af wie elke taken op zich neemt voor het moment er bijvoorbeeld brand is. Wie van jullie probeert de kinderen en/of huisdieren in veiligheid te brengen? En wie doet de alarmering naar 1-1-2?

Sleutels op een vaste plaats in huis

Leg je sleutels op een vaste plek in het huis neer, bij voorkeur in de buurt van de deur. Denk er over na om aan de binnenzijde van de deuren een draaiknoop te maken zodat je in het donker nooit onverhoopt naar je sleutels hoeft te zoeken.

Zichtbaarheid van het huisnummer

Zorg er voor dat de hulpdiensten jouw huis en het huisnummer vanaf de openbare weg goed kunnen zien. Zo lang zij zoeken, moet jij wachten. Een struik die het zicht ontneemt? Een kapot lampje dat het huisnummer moet verlichten? Het is twee tellen werk om dit op te lossen.

Minder zelfredzaam?

Ben of ken je iemand die zelf minder zelfredzaam is, maar wel op de 1e of 2e etage slaapt? Aangezien de installatie van een sprinklerinstallatie een kostbare aangelegenheid is, is een creëren van een slaapkamer op de begane grond een beter alternatief.

Juiste middelen in huis

In menig keuken hangt een blusdeken. Hoewel deze gebruikt kan worden voor het blussen van een vlam in de pan, hoor ik nog te veel instructeurs vertellen dat je hier ook een vetbrand mee kan blussen. Na verschillende onderzoeken is gebleken dat een blusdeken daar niet het meest geschikte middel voor is.

Welke tips heb jij die bijdragen aan een goed vluchtplan voor thuis?

Laat je reactie hieronder achter!

Meer informatie voor een vluchttplan voor thuis vind je op o.a.