Vorig jaar heb ik mijn podcast nieuw leven ingeblazen. Na zeven afleveringen wil ik kiezen voor een andere insteek. Namelijk door het gesprek aan te gaan met andere BHV professionals. Centraal staat de vraag ‘wat zou ieder hoofd of coördinator BHV moeten weten’ waarbij de gastspreker mag antwoorden. In deze aflevering van de Beter in BHV podcast spreek ik Fokko Mellema. Ik ken Fokko inmiddels een jaar of 7 en inmiddels hebben er vele ontwikkelingen plaatsgevonden binnen de BHV. Begin 2018 heeft Fokko Security Field Lab opgericht. Met zijn organisatie onderzoekt, innoveert en implementeert hij oplossingen voor veiligheidsvraagstukken van allerlei aard.

Luister je liever? Dat kan! Druk op de button hieronder en beluister deze aflevering via je favoriete podcast-app.

Weet wat er speelt

Wat Fokko vooral belangrijk vindt, is dat je als hoofd of coördinator goed kijkt naar wat zich binnen je organisatie afspeelt. De BHV wordt ingezet op restrisico’s. Wanneer er ontwikkelingen zijn binnen een organisatie kan dat andere restrisico’s met zich meebrengen. De situatie rondom Corona maakt dat ook duidelijk. Na elke persconferentie kunnen er maatregelen genomen worden die nieuw zijn voor het bedrijf en dus ook voor de BHV. Afdelingen zijn anders ingericht en ontruimen kun je eindeloos oefenen, maar als je maar 10% bezetting hebt, is het echt een ander verhaal. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent en je BHV organisatie aanpast aan de situatie. Vergeet ook niet te kijken naar hoe je je BHV’ers betrokken houdt. Hebben ze straks nog dezelfde drive, gebouwkennis en vaardigheden. Ze zijn al een jaar uit de “normale” situatie, gewend geraakt aan minder mensen op de werkvloer en een ander risicobeeld.

Hoe ziet de toekomst eruit

Oefenen en trainen van BHV is veel meer online gegaan. Als we straks weer het nieuwe “back-to-normal” gaan is de exitstrategie óók gekoppeld aan BHV. Werkgevers zullen kritisch kijken naar de tijdsinvestering en de kosten van de BHV opleidingen want “via TEAMS ging het toch best goed, waarom dan weer terug naar de dure variant?” In opleidingen zijn er zoveel mogelijkheden bij gekomen. Denk aan VR, mixed reality, online games die het aantrekkelijk maken om in kortere sessies verschillende situaties aan bod te laten komen. Weet welke mogelijkheden er zijn en wat er past binnen jouw organisatie. Verschillende multinationals communiceren nu al dat thuiswerken een soort van normaal wordt waarbij werknemers een aantal dagen in de week thuiswerkt en een aantal dagen op kantoor. Is dat bij jou ook het geval dan zul je na moeten denken over hoe je de BHV daarop aanpast en moet er iets gebeuren op het gebied van thuiswerken?

Weet wat je vraagt

Je zult als hoofd of coördinator moeten zorgen dat je goed kunt onderbouwen wat jij voor je BHV organisatie zou willen. Vooral binnen grotere organisaties kan een afdeling legal, inkoop of hr betrokken worden bij een aanbesteding. Veelal ontbreekt het op deze afdelingen aan kennis van de mogelijkheden, het is dus aan jou om hen te overtuigen van de nut en noodzaak van wat jij passend vindt voor je organisatie. De leiding van je organisatie kan het beleid aanpassen en die zullen vooral gaan kijken hoe ze het aantal verzuimuren en opleidingsuren kunnen minimaliseren. Je zult dus nú argumenten moeten verzamelen om tot een goede onderbouwing te komen.

Luister de podcast voor meer tips

Natuurlijk had Fokko nog veel meer te vertellen dan wat ik hiervoor schets. Ons gesprek heb ik daarom opgenomen in een podcast en video via Youtube. Wil jij weten wat Fokko vooral belangrijk vindt om te weten of ben je gewoon benieuwd naar wat hij nog meer te vertellen heeft? Pak dan lekker een kop koffie, thee of fris en ga er even lekker voor zitten.

Klik hieronder voor de podcast of video met Fokko Mellema.