Bhv-trends waar jij als hoofd bhv mee rekening kunt houden. Dat is het onderwerp dat centraal staat in deze 8e aflevering van de beter in bhv-podcast met Fokko Mellema. In 2018 startte hijhet Security Field Lab . Zijn organisatie onderzoekt, innoveert en implementeert hij oplossingen voor veiligheidsvraagstukken van allerlei aard. De korte versie van zijn antwoord op de bovenstaande vraag is ‘bhv-trends in het zicht houden’. Het langere antwoord vind je hieronder.

 

Weten wat er speelt

Een van de bhv-trends die Fokko ziet, s het belang van bewustzijn binnen organisaties. BHV speelt een cruciale rol bij het beheersen van restrisico’s. Ontwikkelingen kunnen nieuwe risico’s introduceren. De pandemie heeft het belang van aanpassing aan de huidige situatie onderstreept. Het is essentieel om de BHV-organisatie en de betrokkenheid van BHV’ers te actualiseren, vooral met lage bezettingsgraden.

Van klassikaal naar online

Een andere trends op het gebied van bhv is de verschuiving naar online trainingen. Werkgevers heroverwegen nu de efficiëntie en kosten van bhv-opleidingen. Innovaties zoals virtual realitymixed reality en online games tonen de potentie van moderne leermethoden. Deze ontwikkelingen maken het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste bhv-trends en deze aan te passen aan jouw organisatie. Met de ontwikkeling van thuiswerken moet de bhv-strategie hierop aansluiten.

Weet wat je vraagt en inkoopt

Je zult als hoofd of coördinator moeten zorgen dat je goed kunt onderbouwen wat jij voor je BHV organisatie zou willen. Vooral binnen grotere organisaties kan een afdeling legal, inkoop of hr betrokken worden bij een aanbesteding. Veelal ontbreekt het op deze afdelingen aan kennis van de mogelijkheden, het is dus aan jou om hen te overtuigen van de nut en noodzaak van wat jij passend vindt voor je organisatie. De leiding van je organisatie kan het beleid aanpassen en die zullen vooral gaan kijken hoe ze het aantal verzuimuren en opleidingsuren kunnen minimaliseren. Je zult dus nú argumenten moeten verzamelen om tot een goede onderbouwing te komen.

Luister de podcast voor meer tips

Natuurlijk had Fokko nog veel meer te vertellen over de bhv-trends dan wat ik hiervoor schets. Ons gesprek heb ik daarom opgenomen in een podcast en video via Youtube. Wil jij weten wat Fokko vooral belangrijk vindt om te weten of ben je gewoon benieuwd naar wat hij nog meer te vertellen heeft? Pak dan lekker een kop koffie, thee of fris en ga er even lekker voor zitten.

Klik hieronder voor de podcast of video met Fokko Mellema.

 

Lees verder: