In mijn Beter in BHV podcast stel ik mijn gasten de vraag ‘wat zou ieder hoofd of coördinator BHV moeten weten?‘. Kees Weerheim gaf in deze aflevering hier antwoord op. Kees is directeur bij BHV Nederland dat hij zelf omschrijft als een uit de land gelopen hobby. Daarnaast is hij bestuurslid bij de branchevereniging BHV Nederland (BVBN). Dit artikel is de samenvatting van het leuke gesprek dat ik met hem had. Op mijn Youtube-kanaal kun je de bijbehorende video met de complete opname terugkijken. Luister je liever in de auto, onderweg naar een afspraak of terwijl je wat anders aan het doen bent, dan kun je dat doen via je favoriete podcast-app zoals Spotify. Zie hieronder voor de teaser (duur: 1 minuut).

Als hoofd of coördinator BHV ben je belangrijk! 

Een van de eerste dingen waar we elkaar over spraken, was over de functie van hoofd of coördinator BHV. “Je moet die functie héél belangrijk maken”, zei Kees hierover. Maak binnen je organisatie duidelijk dat BHV voorkomt uit wet- en regelgeving en geef aan hoeveel uur je nodig hebt om dat goed te kunnen regelen. Je werkgever moet voldoen aan de Arbowet. Doet hij dat niet, dan kan er een sanctie volgen. Die sanctie of de angst daarvoor moet natuurlijk niet de drijfveer zijn om goed voor het personeel te zorgen. Denk hierbij eens aan nieuwe medewerkers. Maken zij tijdens hun inwerkproces kennis met jou en jouw taken? En weten ze hoe ze in contact kunnen komen met BHV’ers? Of ontvangen ze een handboek waarin een hoofdstuk aan de BHV gewijd is en vertrouwt je werkgever erop dat ze dat lezen en dat de informatie is blijven hangen wanneer er nood aan de man is? Het kan dus geen kwaad om naast de directie ook medewerkers van HR te betrekken bij je plannen. Net zo goed als finance en inkoop. Zij zijn vaak zijdelings betrokken bij het financiële plaatje rondom aanschaf van middelen of opleidingen. Kortom; jij hebt genoeg te bespreken.  

Je impact is groter dan je denkt 

Onafhankelijk van de BHV-rol die hebt, realiseer je dat je op een bepaald moment impact op iemands leven hebt. Want die situatie had er misschien wel heel anders uitgezien wanneer mensen gedaan hadden wat ze hadden kunnen doen. Dan hoeft het niet persé over een levensreddend optreden te gaan, maar dat kan hem net zo goed in kleine dingen zitten. Bijvoorbeeld op emotioneel vlak of door ervoor te zorgen dat ongevallen voorkomen worden door tijdig gevaarlijke situaties te signaleren. Een val van de trap kan ervoor zorgen dat iemand de rest van zijn leven mank loopt. Een leven krijgt daardoor een andere dimensie. Wees je daar als hoofd of coördinator bewust van. Als de technische dienst een trapleuning moet monteren, wees dan alert dat dit niet onnodig uitgesteld wordt. Zo kun je eenvoudig ongevallen voorkomen en is jouw impact op iemands leven groter dan dat je misschien denkt. 

Meer tips in de podcast 

BHV is voor Kees een uit de hand gelopen hobby waar hij een goedlopend bedrijf van heeft gemaakt. Hij vertelt vol passie over zaken die belangrijk zijn in ons vak. Niet alleen vanuit zijn huidige functie, maar ook als ervaringsdeskundige vanuit zijn achtergrond als brandweerman. Hij kan een situatie van 2 kanten belichten en weet wat cruciaal kan zijn wanneer zich een ongeval voordoet. Neem gerust wat te drinken of pak wat lekkers om ons gesprek te beluisteren. 

Bekijk de volledige aflevering hieronder: 

Of beluister ‘m via Spotify:


coördinator BHV Beter in BHV podcast Kees Weerheim impact coördinator BHV Beter in BHV podcast Kees Weerheim invloed coördinator BHV Beter in BHV podcast Kees Weerheim kans coördinator BHV Beter in BHV podcast Kees Weerheim verschil coördinator BHV Beter in BHV podcast Kees Weerheim belangrijk