Een van de meest voorkomende activiteiten voor een BHV’er is het ontruimen van een gebouw. Dat lijkt simpel, maar is niet altijd even makkelijk. In de praktijk worden evacueren en ontruimen nog weleens door elkaar gehaald. Als BHV’er heb je voornamelijk te maken met het ontruimen van een gebouw waarbij je ervoor zorgt dat de aanwezige personen het gebouw verlaten. Dat is nodig wanneer zich acuut een calamiteit voordoet zoals bij brand of externe dreiging. Evacueren is het verplaatsen van personen van de ene omgeving naar een andere. Deze situatie zie je vaak aankomen zoals bij een overstroming. In mijn podcast over ontruimen vertel ik je er meer over. Hieronder volgt een korte samenvatting.
We gaan van links…..naar rechts….
Brand is de meest voor de hand liggende reden om te gaan ontruimen. Vooral bij bedrijven met complexe of bedrijfskritische processen kun je het beste gefaseerd ontruimen. Je start uiteraard met fase 1. De horizontale ontruiming waarbij de aanwezige personen in het bedreigde bouwdeel verplaatst naar het naastgelegen compartiment of bouwdeel. Wanneer je het bedreigde bouwdeel afsluit, start je met de tegenover gelegen ruimte en vervolgens werk je van links naar rechts, dus eerst de ruimte links van de brand en daarna rechts van de brand.
Fase 2 is de verticale fase en daar ga je mee aan de slag als de horizontale ontruiming afgerond is. Wanneer de brand zich verder uitbreidt ga je eerst de bovengelegen verdiepingen ontruimen en werk je naar beneden.
Bij fase 3 ga je pas naar buiten. Bij de horizontale ontruiming verplaats je de aanwezige personen naar de ruimte achter de eerste brandwerende deur en bij de verticale ontruiming verplaats je ze naar de centrale verzamelplaats.
Hierover schreef ik eerder al een artikel die ik heb aangevuld met duidelijke afbeeldingen.
Oefenen? Iedereen doet mee!
Het bedrijfsleven is een afspiegeling van de maatschappij. Daarin werken dus ook mensen met een beperking. Dit kan variëren van personen met autisme tot personen die in een rolstoel zitten. Hoe ga je met om met personen met een mobiliteitsbeperking wanneer je een gebouw moet ontruimen, heb je daar al eens aan gedacht? Hoe krijg je iemand van 100 kilo in een rolstoel van de 5e etage naar beneden wanneer je gaat ontruimen bij een brand? Ik heb daar ook geen pasklaar antwoord op, maar vraag het bijvoorbeeld eens aan de personen binnen je eigen organisatie die mindervalide zijn. Zij weten welke problemen ze doorgaans tegenkomen. Gebruik dat wanneer je een ontruimingsoefening gaat doen. Betrek ze erbij en neem ze letterlijk en figuurlijk mee in een oefening. Ook mensen die goed geoefend zijn, kunnen ten tijde van een ontruiming door een sportblessure of een huis, tuin- en keukenongelukje in het gips zitten en met krukken lopen. Dat werkt tocht net even iets anders. Een leuke uitdaging om mee te oefenen, maar ook zeker een belangrijke toegevoegde waarde op je ontruimingsplan.
Nog meer tips
In mijn podcast over ontruimen en oefenen, ga ik verder in op dit onderwerp. Hierin geef ik je o.a. ook tips over hoe je ontruimt bij een bommelding of waar je rekening mee kunt houden bij een flexkantoor.
Heb je opmerkingen of een suggestie? Neem dan contact met me op via het contactformulier of mail naar info@mariekabaars.nl
Luister de podcast over ontruimen en oefenen via de verschillende platforms, waaronder Spotify.
Geef een reactie