Bij veel bedrijven zie nogal eens pallets of containers buiten staan. Lijkt zo makkelijk, maar vooral in de wintermaanden is dit een risico waar je niet van bewust was! ‘Ach, het loopt niet zo’n vaart‘, denken veel mensen. Tot het je een keer zelf overkomt of bij de buren. Bij brandpreventie heb jijzelf een heel grote rol.

Verhoogde kans op brandstichting

Ervaringen  leren dat in de maanden december en januari er een vergrote kans is op brandstichting. Met name in de periode rond Oud en Nieuw. Brandstichting en vandalisme staan daardoor ook in de top 3 van de meest voorkomende brandoorzaken voor bedrijventerreinen (bron: CBS). Juist op bedrijventerreinen bestaat de kans dat een buitenbrand ’s avonds of ’s nachts pas (te) laat wordt ontdekt. Er zijn vaak maar weinig mensen op dat tijdstip van de dag. Je bent dus nog afhankelijker van een goedwerkende branddetectie!

Wat kun je zelf aan brandpreventie doen?

Kijk eens goed naar je buitenterrein. Staan er afvalcontainers, pallets of ander materiaal buiten opgeslagen?

  • Zorg dat (afval)containers, pallets, e.d. die buiten blijven staan minimaal 10 meter uit de gevel geplaatst worden.
  • Zet de (afval) containers vast met een ketting en hangslot.
  • Zet juist rond de jaarwisseling zoveel mogelijk buitenopslag binnen in een afgesloten ruimte.
  • Zorg dat criminelen geen gebruik kunnen maken van rondslingerende materialen.
  • Maak gebruik van metalen containers, die goed met een metalen deksel af te sluiten zijn.

Toch schade?

Verzekeringsmaatschappijen kunnen in geval van brand in een opslag tegen de gevel moeilijk doen of korten op de uitkering. Dus door zelf een aantal eenvoudige acties te ondernemen voorkom je een hoop leed en schade.

Wil jij met andere ogen naar jouw pand kijken?

Download dan mijn BHV audiotour! Hierbij leid ik je als het ware door je eigen gebouw terwijl ik je vertel waar je op moet letten. In een half uur zie je het helemaal anders 🙂