De discussie over een echte kerstboom duikt aan het eind van elk jaar weer op in verschillende bedrijven. Het is daarom goed om, voordat je tot aanschaf over gaat, eerst eens te kijken wat mag en wat niet mag. Het Nederlands Instituut Fysieke veiligheid heeft een onderzoek uit laten voeren naar omstandigheden waaronder een echte kerstboom op het werk nog veilig is te plaatsen. 

Verzorgen van een echte kerstboom

De brandbaarheid van een echte kerstboom wordt bepaald door het vochtgehalte in de naalden. Een verse, natte kerstboom brandt moeilijk. Een droge kerstboom is met 1 lucifer aan te steken en is binnen 30 seconden helemaal opgebrand. Overweeg daarom om een boom met kluit die niet in een pot is gekweekt boven de kluit afzagen. Koop je een echte kerstboom zonder kluit, zaag deze dan 5 cm van de stam recht af. Gebruik ten alle tijden een stevige kerstboomhouder met een goed en groot waterreservoir. Zorg er voor dat de onderste 5 cm van de stam altijd onder water staat.

Plaatsen van de boom

Uiteraard speelt de locatie van de kerstboom een minstens zo belangrijke rol. Vanzelfsprekend zet je geen boom in een vluchtroute. Houd de boom minimaal 2x de stamlengte verwijderd van blusmiddelen, nooduitgangen, bedieningspanelen e.d.. Voorkom uitdroging deze de boom ook niet te te dicht in de buurt van verwarmingsradiatoren te plaatsen. Nog enkele tips voor je op een rij:

  • Plaats de boom in een ruimte met één uitgang op minimaal 3x de stamlengte van de uitgang
  • Meerdere kerstbomen in één ruimte op minimaal 2x de stamlengte van elkaar plaatsen
  • Verwijder kerstbomen onmiddellijk wanneer grote hoeveelheden naalden uitvallen

De grootte van de boom

Een brandende kerstboom produceert rook en warmte. Om mensen te laten vluchten moeten de condities tijdens het vluchten niet te slecht zijn.  Het NIFV (Nederlands Instituut voor Fysieke veiligheid) heeft daar onderzoek naar gedaan hoe hoog een boom mag zijn. Dat is sterk afhankelijk van de oppervlakte en de hoogte van de ruimte. In een ruimte van 400 m2 en 5 meter hoog mag een boom van ca. 3,4 meter geplaatst worden. In een ruimte van 200 m2 en 4 meter hoog mag de boom niet hoger zijn dan 1,75 meter.

Meer informatie over het plaatsen van een echte kerstboom op het werk?