In een van de BHV-groepen op LinkedIN werd de vraag gesteld over het brandveilig stallen van scootmobielen. De vragensteller werkte in een wooncentrum voor ouderen en liep tegen dit probleem aan. Na wat zoeken kwam ik een document tegen dat opgesteld is door de veiligheidsregio Haaglanden over dit onderwerp. Het document geeft een uiteenzetting van de gevaren van het stallen van scootmobielen in woongebouwen. Aan de hand van wettelijke voorschriften zijn de (on)mogelijkheden van het stallen van scootmobielen toegelicht. In dit artikel een samenvatting van het documenten over het brandveilig stallen van scootmobielen.

Meer en meer scootmobielen

Het aantal scootmobielen is de afgelopen jaren erg toegenomen. Dit zal naar verwachting alleen maar stijgen. Veiligheid.nl noemt cijfers waarbij er in 2006 circa 150.000 scootmobielen rondreden, in 2009 waren dit er al tussen de 250.000 en 300.00 met in 2030 maar liefst 600.000.

Groot en log

Dat mensen met een scootmobiel weer makkelijker buitenhuis kunnen komen, mag duidelijk zijn. Maar veel van hen wonen in een wooncentrum die niet op deze toch vaak grote en logge apparaten berekend is. Een beetje scootmobiel is vaak net zo groot als een bureau van 150 bij 65 cm. En een doorsnee lift biedt ruimte aan 4 rollators, tegen 1 scootmobiel. Daarnaast zijn lang niet alle gangen in gebouwen (qua breedte) berekend zodat twee scootmobielen elkaar kunnen passeren.

Scootmobielenlabyrint

Logischerwijs worden de scootmobielen in de gang voor de woning of kamer geplaatst. Gevolg is wel dat er een soort scootmobielenlabyrint ontstaat. Naast dat het voor andere bewoners (al dan niet met scootmobiel) het haast een onmogelijke opgave wordt om door te gang te komen, is het ook een extra beperking voor het verzorgend personeel. En niet in de laatste plaats voor de brandweer wanneer zij in geval van een calamiteit zich een weg door deze haast onneembare gang moeten banen.

Brandveiligste oplossing

De basis van een scootmobiel bestaat uit een stalen frame. Alle andere onderdelen, zoals de zitting, kappen en banden zijn van (schuim)rubber, kunststof en andere dergelijke materialen gemaakt. Wanneer een scoutmobiel vlam vat, bijvoorbeeld door kortsluiting tijdens het laden van de accu, ontstaat er heel veel dichte rok. De meest voor de handliggende, brandveiligste oplossing is het stallen van de scootmobielen in een aparte ruimte. Afhankelijk van een aantal factoren dient deze ruimte brandwerend te worden afwerkt. (zie hiervoor het Bouwbesluit, artikel 2.83 lid 5) Of dat nu voor de gebruikers de handigste oplossing is, is nog maar de vraag.

Scootertent als alternatief

Wel wordt een (gesponsord?) alternatief genoemd, de Scover. Dit is een opvouwbare stalling dat bestaat uit een vloer- en stootplaat met daar over heen een frame met brandwerend doek waarbij de scootmobiel in een soort garage-tent komt te staan. De kosten van een scootmobiel tent bedragen zo’n € 2000 exclusief btw en dus een pittige investering voor het brandveilig stallen van dit vervoermiddel.

Download