• brandveilig stallen van scootmobielen

Het brandveilig stallen van scootmobielen in woongebouwen

In een van de BHV-groepen op LinkedIN werd de vraag gesteld over het brandveilig stallen van scootmobielen. De vragensteller werkte in een wooncentrum voor ouderen en liep tegen dit probleem aan. Na wat zoeken kwam ik een document tegen dat opgesteld is door de veiligheidsregio Haaglanden over dit onderwerp. Het document geeft een uiteenzetting van de gevaren van het stallen van scootmobielen in woongebouwen. Aan de hand van wettelijke voorschriften zijn de (on)mogelijkheden van het stallen van scootmobielen toegelicht. In dit artikel een samenvatting van het documenten over het brandveilig stallen van scootmobielen.

Meer en meer scootmobielen

Het aantal scootmobielen is de afgelopen jaren erg toegenomen. Dit zal naar verwachting alleen maar stijgen. Veiligheid.nl noemt cijfers waarbij er in 2006 circa 150.000 scootmobielen rondreden, in 2009 waren dit er al tussen de 250.000 en 300.00 met in 2030 maar liefst 600.000.

Groot en log

Dat mensen met een scootmobiel weer makkelijker buitenhuis kunnen komen, mag duidelijk zijn. Maar veel van hen wonen in een wooncentrum die niet op deze toch vaak grote en logge apparaten berekend is. Een beetje scootmobiel is vaak net zo groot als een bureau van 150 bij 65 cm. En een doorsnee lift biedt ruimte aan 4 rollators, tegen 1 scootmobiel. Daarnaast zijn lang niet alle gangen in gebouwen (qua breedte) berekend zodat twee scootmobielen elkaar kunnen passeren.

Scootmobielenlabyrint

Logischerwijs worden de scootmobielen in de gang voor de woning of kamer geplaatst. Gevolg is wel dat er een soort scootmobielenlabyrint ontstaat. Naast dat het voor andere bewoners (al dan niet met scootmobiel) het haast een onmogelijke opgave wordt om door te gang te komen, is het ook een extra beperking voor het verzorgend personeel. En niet in de laatste plaats voor de brandweer wanneer zij in geval van een calamiteit zich een weg door deze haast onneembare gang moeten banen.

Brandveiligste oplossing

De basis van een scootmobiel bestaat uit een stalen frame. Alle andere onderdelen, zoals de zitting, kappen en banden zijn van (schuim)rubber, kunststof en andere dergelijke materialen gemaakt. Wanneer een scoutmobiel vlam vat, bijvoorbeeld door kortsluiting tijdens het laden van de accu, ontstaat er heel veel dichte rok. De meest voor de handliggende, brandveiligste oplossing is het stallen van de scootmobielen in een aparte ruimte. Afhankelijk van een aantal factoren dient deze ruimte brandwerend te worden afwerkt. (zie hiervoor het Bouwbesluit, artikel 2.83 lid 5) Of dat nu voor de gebruikers de handigste oplossing is, is nog maar de vraag.

Scootertent als alternatief

Wel wordt een (gesponsord?) alternatief genoemd, de Scover. Dit is een opvouwbare stalling dat bestaat uit een vloer- en stootplaat met daar over heen een frame met brandwerend doek waarbij de scootmobiel in een soort garage-tent komt te staan. De kosten van een scootmobiel tent bedragen zo’n € 2000 exclusief btw en dus een pittige investering voor het brandveilig stallen van dit vervoermiddel.

Download

2018-10-02T14:16:53+01:004 december 2014|Categories: Preventie|Tags: |5 Comments

5 reacties

 1. Avatar
  Marie 7 augustus 2017 at 11:24 - Reply

  Zo’n tent is een leuke oplossing, maar er zijn veel mensen die geheel afhankelijk zijn van hun scootmobiel en enkel alleen van de scootmobiel naar hun stoel kunnen stappen. Hoe moeten deze mensen zich dan verder verplaatsen? Je wilt er natuurlijk altijd voor zorgen dat de gebruikers hier niet de dupe van zijn. Als zij belemmerd worden kan dat uitlopen tot een sociaal isolement.

 2. Avatar
  Denise Janmaat 12 augustus 2018 at 22:08 - Reply

  Beste Marieke,

  Ken je de nieuwe folder van Brandweer NL al? Daarin staan de richtlijnen voor plaatsing van scootmobielen op heldere wijze toegelicht.

  Wij adviseren woningcorporaties, VVE’s en andere locaties waar scootmobielen geplaatst moeten worden regelmatig over de diverse aspecten die daarbij een rol spelen. Het gaat namelijk om (brand-)veiligheid en toegankelijkheid voor iedereen.

  Mocht je er meer over willen weten, laat het dan gerust weten.

  Met vriendelijke groet,

  Denise Janmaat

 3. Avatar
  Denise Janmaat 12 augustus 2018 at 22:09 - Reply

  De link naar de folder van Brandweer NL is https://www.brandweer.nl/media/8481/scootmobielen-boekje.pdf

 4. Avatar
  Gabby 29 augustus 2018 at 06:54 - Reply

  Ik ben één van de ontwikkelaars van de Scover. Als er vragen zijn kan dat via de site (en nee, de melding was niet gesponsord hoor)

 5. Avatar
  Vincent Rondwijk 18 december 2018 at 14:01 - Reply

  Inderdaad het verstandigst om de scootmobiel in een andere ruimte te zetten. Wat ook ik ook vaker zie is een aparte ruimte die afgesloten kan worden waarin scootmobielen geparkeerd kunnen worden. Dat gebeurd ook bij mijn tante.

Leave A Comment