Het is de waarheid als een koe: je redt geen leven met een AED. Zeker niet als je het apparaat na aanschaf niet meer onderhoudt. Met het kopen van een defibrillator heb je een goed begin gemaakt maar je hebt méér nodig dan dat. Al in 2012 publiceerde de inspectie voor de gezondheidszorg een brief dat zij signalen kregen dat steeds vaker AED’s dienst weigerden omdat er te weinig onderhoud aan werd gepleegd. Afgelopen weekend werd opnieuw pijnlijk duidelijk dat veel AED’s niet betrouwbaar zijn. Maar wat kost dus nu eigenlijk, AED onderhoud? Ik heb het voor je uitgezocht en op een rij gezet.

AED hebben en (onder)houden

Met het kiezen uit meer dan 30 merken en minstens zoveel typen automatische elektronische defibrillatoren, ben je er dus niet. Net als met een auto, huis of computer, zul je een AED moeten onderhouden wil je dat deze optimaal functioneert. De THT code op electroden zit er op voor de contactgel die kan uitdrogen. Daarom is het advies om minimaal één keer per twee jaar een nieuwe set pads te kopen. Afhankelijk van het gekozen merk en model is de verwachte levensduur van een defibrilator is tussen de 4 tot 7 jaar. In deze periode zul je minstens één keer de hoofdbatterij moeten vervangen. De kosten variëren tussen een paar tientjes tot bijna 500 euro. Dit is serieus geld waar maar weinig mensen vooraf rekening mee houden. Steeds meer leveranciers bieden daarom onderhoudscontracten aan. Afhankelijk van het gewenste serviceniveau (of te wel, de mate waarin jij het onderhoud uit handen geeft) en de gekozen AED kost dit een paar tientjes tot circa 300 euro per jaar. Vind je dit te veel geld, dan is het JOUW taak en verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat de AED wordt onderhouden.

Waaruit bestaat een contract AED onderhoud

Door het afsluiten van een onderhoudscontract kun je niet voorkomen dat de AED het niet zal doen wanneer je deze wilt gebruiken. Door periodiek en preventief onderhoud kun je wél de kans hierop verkleinen. Om je een idee te geven waaruit een onderhoudscontract kan bestaan, de onderstaande opsomming:

 • jaarlijks onderhoud (eventueel op de eigen locatie of de locatie van de leveranciers) waarbij de AED volledig wordt doorgemeten
 • vervangende (bij voorkeur dezelfde) AED tijdens het onderhoud of storingen
 • na inzet van de defibrilator wordt binnen een aantal uren (afhankelijk van het contract) de AED opnieuw gebruiksklaar gemaakt
 • inclusief benodigde onderdelen bij reparatie en onderhoud
 • iedere twee jaar een nieuwe set elektroden
 • één keer per AED een nieuwe hoofdbatterij

Wat zijn de kosten van AED onderhoud

De kosten voor zowel de aanschaf als het periodiek onderhoud van de AED, zijn sterk afhankelijk van het merk en het type dat je hebt. Het is dus echt van harte aan te bevelen om je vooraf goed te laten adviseren en goed te vergelijken voordat je een weloverwogen keuze maakt.

 • het apparaat zelf: er zijn meer dan 30 merken en minstens zoveel typen. De goedkoopste defibrillator die ik ben tegengekomen in één van de vele webshops heb je al voor € 850, de duurste € 3.100. Maar de gemiddelde prijs ligt tussen de € 1500 en € 1900.
 • AED tas: € 75 tot € 100
 • Wandmontage: Wil je een eenvoudige wandbeugel dan heb je die al voor € 50 tot € 75 voor een basismodel. Voor een luxer exemplaar betaal je circa € 100 tot € 150 euro. Een AED die je buiten plaatst kun je het best in een (eventueel verwarmde) wandkast monteren. Wil je een weer- en waterbestendige wandkast, met of zonder slot, dan moet je hier nog eens 150 tot 700 euro bij optellen.
 • Klein materiaal (pictogram, beademingsmasker en AED set met daarin een schaar, handschoenen, scheermesje) reken op circa € 50.
 • Jaarlijks onderhoud: houd rekening met het vervangen van de electroden (tweejaarlijks, kosten € 50-€150 en gedurende de levensduur een nieuwe batterij, prijzen variëren van € 50 tot € 500 (!!!), reserveer pakweg € 200 per jaar.

Een AED voor de (schijn)veiligheid

Naar mijn idee kun je beter geen AED kopen als je die niet gaat onderhouden. Je creëert hierdoor alleen maar een stuk schijnveiligheid maar ook bepaalde verwachtingen. Ik zou er zelf niet aan moeten denken dat je je veilig waant en vervolgens blijkt het apparaat niet te werken. Hoe ga je dat uitleggen aan je zelf, de mensen om je heen en het slachtoffers of diens nabestaanden?  Kies dan om geen AED te kopen maar deel met een aantal mensen, ondernemers of bedrijven mee in de kosten van zowel de aanschaf als onderhoud een soort buurt-, gebouw- of deel-AED. Voeg die dan wel toe aan de onderstaande registratiewebsites.

Is bij jouw in de omgeving een (alternatieve) AED beschikbaar?

Gebruikte bronnen (o.a.):