• Straalpijpvergrendeling

Straalpijpvergrendeling: bestrijd legionella met een brandslanghaspel

Veel mensen hoorden pas van legionella toen er een uitbraak van veteranenziekte plaatsvond in Bovenkarspel in 1999. Tijdens een bloemenshow (De Westfriese Flora) overleden 32 mensen aan de gevolgen van de zeer agressieve variant van de legionella pneumophila bacterie. Er werden 206 mensen ernstig ziek met een ziekenhuisopname tot gevolg. De oorzaak bleek te zitten in één van de tentoongestelde bubbelbaden. Deze was gevuld met een brandslang die al langere tijd niet gebruikt was. In het stilstaande water had de bacterie kunnen ontstaan. Sindsdien zijn bedrijven zich veel meer bewust van de gevaren van legionella en hebben zij maatregelen hiertegen genomen. Er zijn verschillende gecertificeerde bedrijven die de beheersprotocollen in de vingers hebben. Maar er is sinds kort een aanvulling op de mogelijkheden om het legionella-risico te beperken: de straalpijpvergrendeling zodat je kunt zeggen ‘ik bestrijd legionella met een brandslanghaspel’.

Brandslanghaspel kan méér dan blussen

Gebouweigenaren dragen de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat de brandslanghaspels alleen bij brand worden gebruikt. Hoe handig ze ook zijn voor het geven van water aan de planten, het schoonspuiten van de containerruimte of het wassen van de bedrijfswagen, dat is duidelijk niet waar brandslanghaspels voor bedoeld zijn.

Legionellapreventiesticker

Veel brandslanghaspels zijn al voorzien van een sticker met daar op de tekst “alleen voor gebruik bij brand, haspel is verzegeld icm legionella preventie“. Op plaatsen waar de kans op misbruik van de haspel groter is, zoals in openbare gebouwen, maakt dat witte bordje met rode teksten niet altijd voldoende indruk.

Verzegelen

Door de hoofdkraan of de hoofdafsluiter te verzegelen voorkom je niet dat er geen water in de slang komt eruit kan lopen wat een broeiplaats voor de bacterie kan zijn. Door de sproeikop in een eigen kastje te hangen, in plaats van een haak of beugel en dié de verzegelen kun je ongeoorloofd gebruik tegen gaan.

2018-07-19T15:45:29+01:0022 januari 2015|Categories: Preventie|Tags: , |3 Comments

3 reacties

 1. Avatar
  Marie 22 januari 2018 at 15:34 - Reply

  Erg handig om te weten. Legionella is erg vervelend. Het voorkomen daarvan is daarom een prioriteit. Goed dat het met een brandslanghaspel bestreden kan worden.

 2. Avatar
  Nick 13 maart 2018 at 09:17 - Reply

  Dat is belangrijk om te weten. Bedrijven met haspels zullen hier beter op moeten letten. Je wilt immers geen legionella in je kantoor hebben.

 3. Avatar
  Vince 11 april 2018 at 11:03 - Reply

  Mooi om te lezen dat legionella goed bestreden kan worden door middel van een verzegeling. Zo kunnen er vele ongelukken voorkomen worden. Een goede ontwikkeling op het gebied van veiligheid!

Leave A Comment