Wat voor brandblusser hangt er bij jou op het werk, thuis, caravan of boot? En zeg alsjeblieft niet ‘een rode’ 😉
Nee, ik bedoel natuurlijk: ‘welk type brandblusser heb jij?’. In een brandblusser zit een blusmiddel dat ten permanent onder druk staat. Welk blusmiddel er in de cilinder zit, hangt af wat voor soort brand er geblust moet worden. De verschillende blusmiddelen op een rij:

Poederblusser

Een poederblusser is geschikt voor zowel vaste-, vloeistof- of gasbranden (brandklasse A, B en C) evenals elektrische branden. Groot nadeel van een brandblusser gevuld met (zeer fijn) poeder is de grote gevolgschade doordat elektronische apparatuur gaat oxideren. Daarnaast is de kans aanwezig dat de brand weer oplaait wanneer de brand niet voldoende geblust is. Voor het opruimen van het poeder kun je het best professionals inhuren: zij hebben de juiste middelen beschikbaar om het poeder op te zuigen en zo voorkom je een mogelijke allergische reactie. (je kunt diarree krijgen wanneer het poeder op je huid komt)

Schuimblusser

De combinatie van een schuimvormend middel en water zorgt voor het wegnemen van zuurstof. De meeste schuimblussers zijn spoeischuimblussers, dit zorgt ervoor dat elke druppel uitstromende vloeistof onderbroken wordt met lucht. De schuimblusser is zeer geschikt voor kantoor of in huis.

CO2 of koolstofdioxide blussers

Dit is een brandblusser met een zwarte koker aan het einde van de slang. Deze zijn gemakkelijk te herkennen door de zwarte expansiekoker of sneeuwkoker aan het einde van de slang. Hou tijdens het gebruik van dit type brandblusser altijd het handvat vast, anders loop je risico op bevriezingswonden door de extreme kou (tot -80 °C).

Welke brandblusser bij welk type brand?

In een kort overzicht:

brandklasses

De F is van vet

Na het publiceren van deze post kreeg ik een reactie over de F klasse. Daar is al een tijd discussie over, kun je vetbrand nu wel of niet blussen met een blusdeken. Of is dat afhankelijk van de kwaliteit van de blusdeken. Ik zal je eerlijk zeggen, ik weet het niet. Ik ben geen die brand(blus)specialist. Wat ik alleen zie ik dat heel wat brandpreventiebedrijven op hun website communiceren dat je een blusdeken en/of vetblusser kunt gebruiken voor F (vet) branden. Omdat ik zeker wil zijn van het geven van goede informatie heb ik de tabel aangepast en de F branden er uit gehaald. Als iemand het wel zeker weet, contact me vooral! Ik hoor graag van je!