Als je net zoals ik in de jaren ’80 bent geboren, ken je het misschien nog van vroeger, of anders omdat je jonge (klein)kinderen hebt: Brandweerman Sam. Het is een kinderserie waarbij brandweerman Sam avonturen beleeft in Piekepolder. De inwoners doen iedere keer weer dingen waardoor ze de hulp van Sam en zijn collega’s inroepen om hen uit benarde situaties te redden. Tussen de regels door leert hij de jonge kijkers dat ze goed moet opletten dat ze geen gasflessen bij een kampvuur leggen, dat je een pan soep niet zonder toezicht op het vuur mag laten staan en dat het belangrijk is dat je de brandweer belt. Het wordt gebracht op een manier die past bij de belevingswereld van het kind waardoor de wijze lessen als zoete koek worden geslikt.

Slim? of Slim!

Slimme marketingtruc of niet, ik ben er van overtuigd dat personages zoals brandweerman Sam kunnen helpen om jonge kinderen spelenderwijs bewust te maken van veiligheid en gevaren. Op een ongedwongen manier wordt het kind allerlei zaken geleerd. Als ouder kun je je (klein)kind daardoor makkelijker uitleggen waarom het onverstandig om met lucifers te spelen, tijdens het koken in de keuken te spelen, of wat je kind moet doen als het jou in een drukke omgeving uit het oog verliest. Op die manier leg je al heel vroeg een basis voor veiligheidsbewustzijn.

BHV spin-off van brandweerman Sam?

Denk jij dat het zou helpen als we een BHV spin-off van Sam zouden creëren? Bijvoorbeeld BHV’er Steef (‘die houdt het ‘safe’?’), de Haagse BHV’er Ben (‘die alles van veiligheid ken’) of BHV’er Reinier (‘organiseert veiligheid met plezier’) heette? En voor de vrouwelijke personages in de verhaallijn zouden Kate (‘er is niets van veiligheid dat zij niet weet’), Til (daar zijn heel veel variaties op mogelijk), BHV’er Roos (“zij is beheerder van de BHV doos”) en Esmee (hoofd BHV) iets kunnen toevoegen. Niet alleen in de vorm van een kinderserie maar met een eigen tijdschrift die 9x per jaar uitkomt met een “handige gadget” (een plastic mobiele telefoon met ingebouwde hakbijl, loep, zaag en lepel of iets dergelijks), eigen theatervoorstelling die door heel Nederland theater aandoet. Natuurlijk mag een uitgebreid assortiment merchandise waar menig boyband jaloers op zou zijn niet ontbreken zoals (verkleed)kleding, lunchtrommels, drinkbekers, nachtlampje, boxkleed en speelgoed.

Wat denk jij, zou veiligheid in het algemeen en BHV in het bijzonder op deze manier voor kinderen (en later voor volwassenen) wél leuk worden?