Als hoofd- of coördinator BHV is het (onder andere) je taak om ervoor te zorgen dat jouw bhv-team getraind blijft. Dat kun je doen door instructeurs in te huren die jouw team trainen. Of door zelf een bhv-bijeenkomst te organiseren. Doe je dat maar eenmaal per jaar dan  merk je dat vaak eerst de kennis wordt opgefrist. Die kennis zakt in de praktijk toch wat weg in zo’n jaar. Zonde van de beperkte tijd! Daarom raad ik je aan om ook regelmatig kleine oefeningen te organiseren. Hier heb ik het bhv-kwartet voor gemaakt. En het mooie is, jij kunt ook jouw eigen set maken!

Bhv-kwartet maakt bhv leren leuk(er)

Dat jij het als hoofd- of coördinator bhv al druk genoeg hebt, begrijp ik heel goed. Daarom help ik je graag op weg om op een eenvoudige manier een leuke interactieve bhv-oefening te organiseren. Hoe? Door te gaan kwartetten! Om de communicatie en kennis van jouw bhv’ers te versterken heb ik een bhv-kwartet set ontwikkeld die je kunt inzetten om tussentijds te oefenen. De set bestaat uit 11 verschillende categorieën met elk vier kaarten.

BHV kwartet 2023-12-30 PDF

Je kunt het kwartet op de standaardwijze spelen waarbij elke speler door te vragen en ruilen een categorie bij elkaar kan spelen, maar je maakt het nog actiever wanneer je jouw bedrijfshulpverleners in teams kaarten op verschillende plekken in het gebouw moeten zoeken. Waarbij je er meteen een communicatieoefening van maakt. De teams kunnen door het beantwoorden van vragen de kaarten vinden om zo verschillende categorieën te verzamelen. De teams moeten samenwerken en onderling goed communiceren. Je kunt zelfs een extra dimensie toevoegen door het bhv-kwartet te combineren met een portofoonoefening. Door een spelvorm in te zetten, is een oefening niet alleen leerzaam, maar vooral ook heel leuk. 

Maak jouw eigen bhv-kwartet met DIY-set

Naast het standaard kwartet, heb ik ook een sjabloon ontworpen voor een DIY bhv-kwartet waarbij je het kwartet kunt aanpassen of uitbreiden met specifieke bedrijfsrisico’s. In het sjabloon kun je eigen foto’s uploaden en categorieën toevoegen die van toepassing zijn binnen jouw organisatie. Misschien werk jij wel in een bedrijfsverzamelgebouw of wordt er met grote machines gewerkt. Met de Do It Yourself-versie voeg je dit eenvoudig toe en heb je de mogelijkheid om het kwartet vaker in te zetten als kleinere tussentijdse oefening. Daarnaast biedt dit sjabloon de mogelijkheid om het kwartet geheel in jullie eigen huisstijl op te maken.  

DIY Canva BHV-kwartet 2023-12-30

Zowel de standaard bhv-kwartet als de DIY set, vind je in mijn BHV Boetiek op www.mariekabaars.nl. Heb je behoefte aan een uitgebreidere BHV-oefening en kun je daar hulp bij gebruiken, neem dan contact met me op via info@mariekabaars.nl. Veel plezier! 

 

 

 

 

 

Lees verder