Een bhv-oefening hoeft echt niet altijd groots en meeslepend te zijn. Sterker nog, liever niet zelfs is mijn bescheiden mening. Door regelmatig kleine oefeningen te doen, hoef je geen bedrijfsactiviteiten (deels) stil te leggen en houd je toch de opgedane kennis op peil. Ik heb een bhv-domino set gemaakt om hoofden en coördinatoren te helpen bij het organiseren van boeiende oefeningen.

Maak bhv toegankelijk

Wie mij al langer volgt, weet dat ik bedrijfshulpverlening graag wil aantrekkelijker maken. En met mij tal van enthousiaste hoofden en coördinatoren bhv. Net als veel bhv-instructeurs en opleidingsinstellingen. Dit kan bijvoorbeeld door spelelementen toe te voegen aan een bhv-oefening of training. Ik ben geen voorstander van “alleen maar” een praatje bij een plaatje. Ik ben er van overtuigd dat je de kennis en vaardigheden moet voelen en dat kan op tal van manieren. Juist omdat bhv een niet al te ‘sexy’ imago heeft, doe je er verstandig aan om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Door op een leuke manier er mee aan de slag te gaan en een effectieve manier om je bhvkennis en vaardigheden te trainen is door middel van spelvormen.  

BHV domino PDF-set thumb BHV domino set DIY-set via canva thumb

Deze bhv-domino gebruik je zo

De bhv-domino set kun je bestellen en downloaden via mijn online ‘Beter in BHV-platform’. De set bestaat uit 40 kaarten met vragen en antwoorden. Ik heb ze op A4 formaat gemaakt, zodat je alleen nog hoeft te printen. Wil je er lang plezier van hebben, lamineer ze dan. Hiermee je de kennis van je team kunt uitbreiden en/of reeds bestaande kennis kunt toetsen en up-to-date houden. Door het juiste antwoord bij de vraag te zoeken ontstaat een slinger met bhv gerelateerde vragen en antwoorden. Je kunt individueel spelen of teams vormen met een tijdslimiet. Welk team speelt het dominospel het snelst uit? Teams stimuleren samenwerking en communicatie, dus twee vliegen in één klap.

Jouw eigen bhv-domino set in een handomdraai 

Elk bedrijf kent andere risico’s en ik me goed kan voorstellen dat jouw organisatie ook graag specifieke risico’s meeneemt in trainingen. Dat is de reden dat ik naast de standaardset ook een DIY set heb gemaakt. Via het sjabloon kun je eenvoudig in Canva kun je eenvoudig je eigen vragen en afbeeldingen toevoegen, en zo nodig aanpassen aan de huisstijl van je organisatie. Breid de standaardset uit met specifieke bedrijfsscenario’s, zoals werken met gevaarlijke stoffen of minder zelfredzame personen.

Interactieve spellen maken deelname leuker en vergroten de betrokkenheid. Collega’s zien dat bhv leuk is of kan zijn, wat meer mensen aantrekt om zich aan te melden als bhv’er.

Wil je aan de slag met bhv-domino of andere interactieve bhv-spellen? Ga naar mijn BHVboetiek op www.mariekabaars.nl en veel plezier en succes!

Veel plezier en succes! 

 

Lees verder