Dat ik een voorstander ben van het zoeken naar creatieve manieren om BHV zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zal voor de mensen die mij al langer volgen geen geheim zijn. En keer op keer blijkt dat veel mensen denken dat ze verplicht zijn op ieder jaar weer in een zaaltje plaats te nemen waar de docent in circa 7 uur de theoretische stof afwisselt met praktijkoefeningen. Maar echt, dat hoeft niet, het kán anders. En ik denk dat ook veel bedrijfshulpverleners, zeker degenen met al enkele jaren ervaring, ook behoefte hebben aan wat anders. Zelf heb ik toen ik als interim hoofd BHV op een grote universiteit werkte, iets nieuws geprobeerd, namelijk de BHV escapekist. Wat een leuke manier op in teamverband met bedrijfshulpverlening bezig te zijn, zonder dat je uren op je stoel zit!

Spanning en sensatie in BHV 

BHV escapekist spel

De BHV escapekist is bedacht en uitgewerkt door Annemiek en haar collega’s van Van der Kamp opleidingen. Mochten jouw claustrofobisch gevoelige nekharen overeind gaan staan  bij het horen van het woord ‘escapekist’, dan kan ik je geruststellen. Nee, je hoeft niet in een kist te gaan liggen of zitten. Sterker nog, het enige dat is afgesloten zijn de mappen met waardevolle informatie die je verder door het spel leiden. Met je team heb je een uur de tijd om tal van opdrachten tot een goed einde te brengen. Niet door achter alles op zoek te gaan naar een verstopte sleutel, maar door het goed beantwoorden van vragen en volbrengen van opdrachten.

Veel facetten van een (meer reguliere) training komen in deze manier aan bod. Denk daarbij aan:

  • het oplossen van een puzzel
  • het beantwoorden van vragen
  • communicatie door via de portofoon te zenden en te ontvangen
  • en opdrachten via een doolhofbord tot een goed einde te brengen

Er kan natuurlijk maar een “winnaar” zijn, dus je zal je stinkende best moeten doen om als snelste tot goede oplossingen te komen. Kortom: een hele leuke en goede manier van trainen waarbij je niet alleen als team samenwerkt, maar je ook écht geconcentreerd met BHV bezig moet zijn. 

Laat niet-BHV’ers BHV zien

Deze BHV escapekist is een fantastisch middel om BHV een gezicht te geven aan collega’s die nog weinig weten van de interne hulpverleningsorganisatie. Door hen mee te laten doen, maken zij op een laagdrempelige manier kennis met de taken van de BHV. Daarnaast zien ze dat ook als je geen bedrijfshulpverlener bent, ook van grote waarde kunt zijn bij een inzet.

Zelf heb ik de meerdere ronden (want grote groep BHV’ers) bewust op een centrale plaats in het gebouw georganiseerd. Zod konden medewerkers, studenten en bezoekers bijna letterlijk over onze schouders meekijken. Ik kreeg ook veel vragen over het hoe en waarom. Dat was een mooie manier om uit te leggen wat BHV is en om het gesprek aan te gaan. Bijvoorbeeld of zij wisten hoe ze in geval van nood konden alarmeren of welke rol zij tijdens een calamiteit hebben. Als kers op de taart had ik na die dag 15 nieuwe aanmeldingen van collega’s die enthousiast waren geworden.

De BHV escapekist is ook ideaal als teamuitje of om invulling te geven aan de Dag van de BHV.

Ben jij toe aan BHV op een andere manier te oefenen? Laat jouw reactie hieronder achter.

 


 

BHV escapekist actie BHV escapekist anders oefenen BHV escapekist speel met je team BHV escapekist uitgespeeld