Door de jaren heen heb ik tal van bedrijfsnoodplannen gezien. Goede en helaas ook heel wat minder goede exemplaren. In de meeste gevallen zijn de plannen verouderd. Gebouwdelen die in de tussentijd zijn verbouwd. Medewerkers die  jaren geleden een andere werkgever hebben gevonden. Maar ik kom ook nog regelmatig de zinsnede tegen dat er 1 BHV’er op 50 medewerkers vereist is. (Dit is helaas een heel hardnekkige terwijl deze ‘regel’ al ruim 10 jaar geleden veranderd is. Maar op de website van CNV staat deze toch nog genoemd.) Ga jij binnenkort jouw bedrijfsnoodplan actualiseren? Ga dan eens na of de onderstaande drie ‘must haves’ in jouw document staan.

Omgevingsanalyse

Weet jij wat de naastgelegen bedrijven doen? Of zijn in de tussentijd nabij gelegen bedrijven verhuisd? Zit er naast jullie pand of bouwdeel een dienstverlener of is het een productiebedrijf waar gewerkt wordt met chemische stoffen? Zeker op anonieme bedrijventerreinen weten hoofden BHV lang niet altijd wat voor soort bedrijven bij hen in de buurt zijn. Onhandig, want juist bij bedrijfshulpverlening kun je beter een goede buur hebben dan een verre vriend. Bijvoorbeeld omdat je elkaar in een noodsituatie kan helpen. Of omdat je de ander op zo’n moment keihard nodig hebt.

Minder tekst

Een uitgebreid bedrijfsnoodplan kan het risico met zich meebrengen dat het document een papieren tijger wordt dat in een lade verdwijnt. Zonde van de tijd, geld en moeite die je er in hebt gestoken. Als het document ligt te verstoffen is het voor zowel BHV’ers als niet-BHV’ers, lastig om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de interne noodorganisatie ingeregeld is. Gevolg hier van is dat dit belangrijke onderwerp te weinig serieus genomen wordt. Wees daarom kritisch op wat je kan schrappen. Benoem zaken en te nemen acties liever puntsgewijs dan in een verhalende vorm. Ga je het bedrijfsnoodplan actualiseren, dan is dit het moment om te kijken wat je kunt schrappen en/of vereenvoudigen.

Als aanvulling hierop wil ik je meegeven om te overwegen om zoveel mogelijk dynamische informatie zoals namen, functies en telefoonnummers, naar de bijlagen te verplaatsen. Zo houdt je het bedrijfsnoodplan in de basis hetzelfde (wel zo handig voor de OR!) maar ben je toch flexibel genoeg om informatie aan te passen en actueel te houden.

Meer beelden

In de huidige wereld zijn we steeds visueler ingesteld. We scannen zaken meer dan dat we het daadwerkelijke lezen. Maak hier ook gebruik van in jouw bedrijfsnoodplan. Vervang tekst waar mogelijk door duidelijke afbeeldingen. Dat kun je onder andere doen door stroomschema’s op te stellen. Deze manier zal je ook helpen om processen beter in beeld te krijgen.

Regelmatig het bedrijfsnoodplan actualiseren

Net als de RIE zou het bedrijfsnoodplan na iedere relevante wijziging bijgewerkt moeten worden. Ik snap dat je niet elke dag hier naar kijkt. Plan zeker twee keer per jaar een moment in waarbij je kritisch het plan doorloopt. Pas aan waar nodig zodat je nooit met verouderde informatie hoeft te werken. Ook dat is veiligheid vergroten!