Officieel staat de dag van 112, 11 februari, bekend als de Dag van het Europese alarmnummer. In dit artikel vertel ik je wat meer over de achtergrond van dit alarmnummer.  

In 1937 kwamen vijf mensen om het leven bij een brand in Londen. Dit was de aanleiding om een apart alarmnummer in het leven te roepen voor de hulpdiensten. Dat werd in eerste instantie 999. Veel landen gebruikten een makkelijk te onthouden telefoonnummer. In Nederland werd dit 06-11 en in 1997 werd dit vervangen door 112. Dit nummer is in vrijwel alle Europese landen actief. Waar je in Europa ook bent. Als acute hulp nodig is kun je altijd 112 bellen.  

Achter de schermen 

Achter het alarmnummer schuilt een complex netwerk van meldkamers en professionals die in actie komen zodra de telefoon overgaat. Deze meldkamers zijn de spin in het web van de hulpverlening. Zij coördineren politie, brandweer en medische hulp. De medewerkers van de meldkamer zijn getraind om rustig te blijven, de juiste vragen te stellen en om de aard en urgentie van een noodgeval goed in te schatten zodat zij snel de juiste hulp in kunnen zetten. Zelfs als de beller overstuur of in paniek is. 

Levensreddende technologie 

Tegenwoordig maken de meldkamers gebruik van waardevolle technologie. Advanced Mobile Location (AML) zorgt ervoor dat de meldkamer nauwkeurige locatiegegevens ontvangt zodra iemand met een mobiele telefoon naar 112 belt. Dit is vooral van onschatbare waarde als iemand zich niet kan oriënteren of zich op een afgelegen plek bevindt. Deze technologie kan de reactietijd flink verkorten en daardoor levens redden. 

Geen spoed, wel hulp 

Het alarmnummer 112 kent vrijwel iedereen uit z’n hoofd, maar wist je dat er ook alarmnummers zijn voor minder spoedeisende hulpvragen. Heb je wel hulp nodig, maar heeft het geen acute spoed dan bel je voor de politie 0900-8844 en voor de brandweer 0900-0904. Mijn suggestie is om deze nummers in je telefoon te zetten. Dan hoef je niet eerst op zoek wanneer je hulp nodig hebt.  

Vergeet het interne alarmnummer niet! 

Voor een goede BHV organisatie is het daarnaast van belang dat alle collega’s weten wat het interne alarmnummer is en hoe zij de BHV kunnen alarmeren indien nodig. Bijvoorbeeld door een veiligheidsinstructie te geven op de eerste werkdag en daarbij het interne alarmnummer te overhandigen en er bij voorkeur voor te zorgen dat zij dit direct in hun mobiele telefoon opslaan. Het is een mooie gelegenheid om op 11 februari of de dagen daaromheen deze informatie nog eens extra onder de aandacht te brengen bij je collega’s. 

 

Meer weten over de dag van 112? Lees ook de volgende artikelen:


 

11 februari dag van 112 dag van het europese alarmnummer alarmeer de hulpdiensten alarmeren via landelijk alarmnummer achtergrond van 112