De BHV verplichting, vanaf welk moment is dat? En kun je te laat beginnen met BHV? Zodra je een medewerker in dienst neemt, ben je werkgever. En vanaf dat moment ook verplicht om de bedrijfshulpverlening goed te organiseren. Toch ben ik ervan overtuigd, dat zeker veel kleine bedrijven van mening zijn dat er echt wel belangrijkere dingen zijn dan het regelen van de BHV. Sterker nog, ik durf te beweren dat dat inzicht pas komt tussen het moment vóórdat iemand aangenomen en die deze vraag stelt en nadat er een calamiteit heeft plaatsgevonden. Met een beetje mazzel wordt het takenpakket van één van de medewerkers daarna uitgebreid met ‘bedrijfshulpverlener’ door een cursus te volgen. Maar met alleen een cursus, ben je niet.
Druk, druk, druk
Maar wat als je bij een organisatie werkt waar die vraag over de verplichting bedrijfshulpverlening wel gesteld wordt, maar waar niet overgegaan wordt tot actie? Bijvoorbeeld omdat het bedrijf aan het groeien is of waar men op dagelijkse basis de figuurlijke brandjes aan het blussen zijn, maar daardoor de risico’s van een echte brand over het hoofd zien? Kun je dan op een punt belanden dat je te laat bent om je BHV te organiseren. JAZEKER! Niet dat je het daarna niet meer kunt doen hoor. Dat niet, maar het gaat bedrijven een stuk lastiger af wanneer ze groter zijn.
Regel BHV net zoals je ICT
BHV is net zo belangrijk als je ICT. Toch wordt de noodzaak hiervan niet altijd even duidelijk gevoeld. Zeker wanneer een bedrijf in aantal mensen toeneemt, moet je het organiseren van de BHV niet voor je uit schuiven. Het gaat nu eenmaal eenvoudiger wanneer je dit regelt voordat er bepaalde privileges ontstaan in een organisatie of onuitgesproken afspraken. “want zo doen we dat hier nu eenmaal”. Als je pas later begint aan het organiseren van de BHV hebben verschillende mensen al een mening of zijn er tal van (in)formele afspraken. Zorg dat je daar weg van blijft. Er zijn dan al te veel mensen en afdelingen die er bij betrokken moeten worden.
Houd de lijnen kort
In een kleinere organisatie zijn de lijnen vaak nog kort omdat 1 persoon meerdere taken uitvoert. In een grotere organisatie raakt dat meer versplinterd en is het haast onbegonnen werk om alle neuzen dezelfde richting in te krijgen. Dus doe jezelf en je bedrijf een groot plezier en organiseer de BHV zo vroeg mogelijk. Dat scheelt tijd en onveiligheid. Want de verplichting bedrijfshulpverlening organiseren doe je niet alleen voor jezelf als eigenaar zijnde, maar ook voor jouw medewerkers!
Geef een reactie