Ben jij bekend met de term ‘bedrijfsdeskundige‘? Ik niet als ik eerlijk ben. Althans, niet tot december 2021. Want toen volgde ik een online workshop van het NIBHV. Gaby van Melick en Casper Dollekamp waren de hosts en ik vond het superinteressant. Voor mij reden om hen uit te nodigen voor een nieuwe aflevering van Beter in BHV podcast. Zij vertellen je graag over de 5 voordelen van een bedrijfsdeskundige in jouw organisatie.
Hoe je een echte ramp kunt beperken
Een goede BHV-organisatie alleen, blijkt in de praktijk niet altijd voldoende. Zelf een beginnend brandje blussen gaat je vast wel prima af. Maar als voor de omvang van een brand meerdere brandweereenheden ter plaatse moeten komen, wordt er heel wat meer van je organisatietalent gevraagd. Zo is uit onderzoek door de verzekeringsbranche gebleken dat 50% van de bedrijven na een brand failliet gaat. Ja, je leest het goed: 50%, dat is dus de helft van de bedrijven! De oorzaak ligt dan niet alleen bij de brand zelf, maar ook in het feit dat bedrijven niet goed voorbereid zijn op de impact van een groot incident. Hiervoor geldt dus; beter voorkomen, dan genezen. Daarmee bedoel ik niet dat jouw organisatie niet voldoende aan brandpreventie doet. Maar stel jezelf de vraag of jouw organisatie óók voldoende voorbereid om de impact van een incident het hoofd te bieden?
De brand is nog niet geblust als het vuur uit is.
Een bedrijfskundige is de spin in het web tussen de BHV organisatie en de directie/het MT. Het eerste uur waarin een incident plaatsvindt is van cruciaal belang voor het verdere verloop en afhandeling van het incident. Deze 60 minuten wordt ook wel ‘the golden hour‘ genoemt. Het is belangrijk dat er iemand is die de coördinatie op zich kan nemen, de organisatie goed kent en bevoegd is om beslissingen te nemen.
Het is namelijk niet perse handig wanneer die rol toebedeeld is aan iemand die druk is met ontruimen van het pand. Beeld je eens in wat er bijvoorbeeld bij een flinke brand op je afkomt? Medewerkers en aanwezigen ontruimen, de brandweer opvangen en informeren, nieuwsgierige omstanders en wellicht pers die ter plaatse komt. Wat doe je vervolgens met de medewerkers? Worden ze elders opgevangen of mogen ze naar huis? Zijn er gewonden en moet je daarvan familieleden opvangen en informeren?
Dan heb ik het nog niet over de bedrijfsprocessen die stil komen te liggen. Welk plan ligt er bij jullie klaar om deze processen weer snel op de rit te krijgen? Wie regelt wat? Met een bedrijfskundige kan veel opgevangen worden. Deze persoon zorgt ervoor dat de BHV-organisatie zich kan richten op het verlenen van hulp en de directie of MT zich kan richten op de leveranciers en klanten.
Wil jij bedrijfsdeskundige worden?
Gaby en Casper werken voor Kappetijn safety specialists. Zij hebben samen met het NIBHV een opleiding opgezet waarbij zij zoveel mogelijk maatwerk leveren. Iedere organisatie is immers anders. Beluister mijn podcast via jouw favoriete podcastapp of via onderstaande player. En ga daarna eens met de jouw MT of directie om de tafel zitten om te inventariseren hoe goed jullie organisatie is voorbereid op de ramp na de ramp. Wie weet ligt er een uitdaging voor jou of ben jij juist geholpen met een bedrijfskundige zodat jij je volledig kunt richten op de hulpverlening.
Iets voor jou?
Kappetijn safety specialists organiseert eind september 2022 voor aspirant bedrijfsdeskundigen in een industriële, BRZO en risicorelevante bedrijven op basis van open inschrijving de basiscursus. De cursus zal plaatsvinden in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Meer weten? www.kappetijn.eu/bedrijfsdeskundige
Ben of ken jij een bedrijfsdeskundige?
Laat je reactie hier onder achter!
Geef een reactie