Een goed bedrijfsnoodplan is specifiek èn actueel. Dat klinkt simpel, maar toch wordt het schrijven ervan vaak ervaren als lastig en een hoop werk. Dat komt omdat de meesten als het gaat om het organiseren van de BHV, liever beginnen bij het einde, namelijk het opleiden van mensen. Maar om dát goed te organiseren heb je een bedrijfsnoodplan nodig waar over nagedacht is. Dit kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit (aan mij 🙂 ) uit te besteden.
BHV voor iedereen op elk moment
BHV is er voor iedereen in en om het gebouw. Dus ook voor de stagiaires, bezoekers, de ingehuurde schoonmakers die er zijn vóór openingstijd en de liftmonteur die veel alleenwerkt. Je start met het inventariseren van de risico’s waar je organisatie mee te maken heeft, door een RIE op te (laten) stellen. Vanaf 25 medewerkers moet je deze risico-inventarisatie laten toetsen. Er blijven altijd een restrisico’s over. Je kunt immers niet alles voorkomen en het moet wel werkbaar én betaalbaar blijven. Kortom: zoeken naar de juiste balans tussen veiligheid en praktijk. Hoeveel wil je als organisatie investeren in risico’s die misschien wel nooit zullen plaatsvinden.
Bedrijfsnoodplan, bhv-plan of calamiteitenplan?
Deze termen worden nogal eens door elkaar gehaald of los van elkaar opgesteld. Er zijn geen vaste definities hiervan. Uiteindelijk dienen ze allemaal hetzelfde doel; het vastleggen van een plan van aanpak, procedures en werkinstructies op een dusdanige wijze dat deze voldoet aan de arbeidsomstandighedenwet. Zelf gebruik ik de term bedrijfsnoodplan, maar welke term je ook gebruikt; het is vooral belangrijk dat iedereen weet wat je bedoelt! Zorg er daarom voor dat je plan specifiek en natuurlijk actueel is.
Indeling, schema’s en visualisatie
Als je de risico’s in kaart hebt gebracht, schrijf je een bedrijfsnoodplan. Het is wel zo prettig voor je collega’s, dat een ieder plan goed begrijpt. En dat deze niet in de (digitale) kast gelegd terugkomt om daar stof te vangen. Maak je bedrijfsnoodplan aantrekkelijker door gebruik te maken van een goede indeling, stroomschema’s en afbeeldingen. Door de opkomst van de smartphone zijn we veel visueler ingesteld dan een aantal jaren geleden waardoor een goede afbeelding soms meer zegt dan een A4’tje tekst. Vaak wordt bij het opstellen van een bedrijfsnoodplan verwezen naar NEN 8112. Deze heeft een duidelijke structuur, maar wel met een addertje onder het gras. Vooral bij grote organisaties of bedrijven met complexe processen is deze niet toereikend genoeg. Het is dus prima om dit als richtlijn aan te houden, maar bedenk ook goed of het de lading dekt voor jouw organisatie.
Zelf doen of uitbesteden
Vind je het schrijven van een goed bedrijfsnoodplan te veel werk of weet je niet waar je moet beginnen, dan kun je dit ook uitbesteden. Doe je dat bij mij, dan krijg je een uitgebreid en praktisch plan inclusief nuttige formulieren waar je zo mee aan de slag kan. Wist je dat ik drie verschillende tarieven hanteer, afhankelijk van de gewenste ondersteuning.
Geef een reactie