Het weer is Nederland: we hebben er altijd wel een mening over. Het is vaak te koud, het regent te veel, de sterke wind is ook vervelend en ja, soms klagen we ook dat het te heet is. In aantal gevallen wordt zelfs het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Maar wat is het nationaal hitteplan eigenlijk en wie beslist of dit in werking treedt? En wat moet je daar als BHV mee doen?
RIVM + KNMI = Nationaal Hitteplan
Als weermodellen een kans van meer dan 10% aangeven op een periode van meer dan vier dagen met temperaturen hoger van 27 graden of meer, dan informeert het KNMI het RIVM hierover. Samen met een veiligheidsmeteoroloog wordt bekeken of het nationaal hitteplan in werking wordt gesteld. Als dat het geval is, informeert het RIVM de verschillende brancheorganisaties, landelijke en lokale GGD’en en het Nederlandse Rode Kruis. Die nemen op hun beurt weer contact op met gemeenten, verzorgings- en verpleeghuizen, huisartsen en thuiszorg. Afhankelijk van de bedrijfsspecifieke risico’s en omstandigheden, wordt bepaald welke maatregelen door de organisaties worden genomen.
(geïnspireerd op de weergave van het KNMI)
Niet koud maar koel
Regen en kou vinden we niet. Maar te hoge temperaturen vormen een risico op uitdroging en oververhitting. Dit geldt zeker voor ouderen, chronisch zieke mensen en jonge kinderen. Val je zelf onder of werk je met één van de doelgroepen, dan kun je onder andere de volgende maatregelen treffen:
- drink voldoende (in ieder geval meer dan 2 liter per dag)
- draag dunne kleding die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon
- smeer je regelmatig in met zonnebrandcréme
- blijf zo veel mogelijk in de schaduw
- beperk lichamelijk inspanning (met name in de middag)
- houd je werkomgeving zo koel mogelijk door zonwering, ventilator of airconditioning
Wat kun je als BHV doen bij extreme hitte?
Met name de preventiemedewerker, het management en de operationele afdelingen hebben een belangrijke taak bij het organiseren en faciliteren van de acties. Jouw rol als BHV’er is daar in beperkt. Wat je wel kunt doen, is met elkaar als BHV-team, je kennis over hitte-gerelateerde gezondheidsproblemen opfrissen. Weet je nog hoe je een zonnesteek kunt herkennen? Of waar je op moet letten bij een hitteberoerte of hitte-uitputting? Deze onderwerpen kun je ook meenemen in je communicatieplanning of opleidingsplan. Gebruik narrowcasting om collega’s te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid, de symptomen en hoe zij de BHV kunnen alarmeren.
Meer informatie over het nationaal hitteplan
- ‘Let op kwestbare mensen’ via NOS
- Tips bij warmte bij kinderdagverblijven en scholen via RIVM
- ‘Nationaal hitteplan is actief’ via Algemeen Dagblad
- ‘Als warm weer een risico is’, via KNMI
- ‘Wat is zonkracht en UV index‘ via Wikipedia
Geef een reactie