Tot voor kort had je als je een NEN 2575-4 gecertificeerd stil alarmsysteem wilde hebben, alleen de keuze uit een PZI. Of te wel een personen zoek installatie waarbij je een ouderwetse pieper bij je moest dragen. Maar de BHV-app van MultiBel biedt als eerste leverancier een gecertificeerde Cloudoplossing met een ruimere keuzemogelijkheid. Zeker voor branches zoals de zorg, penitentiaire inrichtingen en ziekenhuizen waar bij wet geregeld is dat het systeem NEN2575-4 gecertificeerd moet zijn, is dit een zeer welkom alternatief. Bestuurders uit de zorg hebben in samenwerking met een groep brandveiligheidsexperts en Kiwa onderzocht waaraan een systeem moet voldoen om ingezet te worden als draadloos stil alarmsysteem. Hieruit is het K21047 Wireless Silent Alarm Systems (WSAS) protocol ontstaan. Maar ook als je die verplichting niet hebt, biedt de BHV-app van MultiBel verschillende voordelen voor jouw organisatie.

Altijd bij de hand

Vroeger hadden apparaten slechts één functie. Inmiddels zijn we gewend dat we onze smartphone ook onze wekker, navigatie, telefoon, contactenboek, fotoalbum, televisie en krant is. Het is de digitale versie van het Zwitserse zakmes geworden. Een veelgehoorde opmerking over de huidige piepersystemen is dat ze niet (meer) gebruiksvriendelijk zijn. Zo moet een pieper of portofoon ieder keer bij gebruik opgehaald en teruggezet worden. Doordat we vrijwel altijd onze smartphone bij ons dragen, is de BHV-app van Multibel veel gemakkelijker in gebruik. Daarnaast is de betrouwbaarheid ook hoog aangezien deze werkt op zowel wifi, mobiele data en telefonie. Het biedt een beschikbaarheid van 99,95%. Een alarmering komt daardoor direct binnen bij de juiste medewerkers. Heel simpel, maar wel een enorm groot voordeel ten opzichte van piepersystemen.

Gebruiksgemak voorop

Een fijne bijkomstigheid is dat je eenvoudig de aanwezigheid van het aantal BHV’ers kunt bijhouden. De app registreert wanneer de telefoon zich aanmeld op het wifinetwerk van de organisatie of zich binnen een bepaald gebied bevindt. Zo heb je altijd in een oogopslag in beeld of je bezetting op orde is. Alles is per locatie in te stellen. Hoeveel BHV’ers en welke functies er aanwezig moeten zijn. En of dat dan 24/7 is of alleen van maandag t/m vrijdag. Naast de eisen die het Kiwa inspectieschema stelt, zijn er  functionaliteiten die vanuit het werkveld wenselijk zijn. Denk aan logging of de manieren waarop je kunt communiceren. Je kunt beeld en geluid terug halen en teksten en video’s delen. Hierdoor heb je een uitstekende tool om tijdens een evaluatie van een ontruimingsoefening te leren van wat er fout ging of waar verbeteringen mogelijk zijn.

Is de PZI dan verleden tijd?

Voor organisaties en instellingen die een dergelijk systeem hebben en er tevreden mee zijn wellicht niet. Maar als je overweegt om overstappen dan weet je nu dat er een NEN2575-4 gecertificeerd alternatief is waar je wellicht nog niet van op de hoogte was. Juist omdat tot enige tijd geleden een PZI de enige alarminstallatie was die gecertificeerd kon worden.

Ik kan natuurlijk niet bepalen wat voor jouw organisatie de beste oplossing is. Maar mijn BHV-appoverzicht kan je wel helpen om appels met appels te vergelijken zodat je een goede keuze kunt maken.

Meer weten over Multibel?

Wil je meer weten over Multibel, beluister of bekijk via Youtube dan de aflevering van de Beter in BHV-podcast waarin ik Maurits en Olivier van MultiBel geïnterviewd heb.



BHV-app van Multibel als alternatief voor PZI BHV-app van Multibel als cloudoplossing voor alarmeren BHV-app van Multibel dag PZI BHV-app van Multibel voor effectief alarmeren BHV-app van Multibel WSAS protocol