Mijn VA Charlotte tipte mij over de podcast die de TU online heeft gezet over de brand bij Bouwkunde. Toen ik de speciale aflevering luisterde, werd mij duidelijk hoe groot de rol van de BHV was op dat moment. Afgelopen mei was het alweer 15 jaar geleden dat er een grote verwoestende brand woedde in Delft. Het imposante gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft ging in vlammen op en stortte zelfs grotendeels in. Toch zijn er, zeker buiten Delft, maar weinig mensen die zich deze brand nog kunnen herinneren. Misschien wel omdat er (gelukkig!) geen doden of vele gewonden gevallen zijn omdat er juist gehandeld is ten tijde van de brand.
De rol van de BHV
TU Delft heeft onlangs een interessante podcast opgenomen waarin een aantal personen aan het woord komen die een belangrijke rol vervulden kort nadat de brand ontdekt was. Mijn bijzondere interesse gaat daarbij natuurlijk uit naar de rol van de BHV en wat je kunt leren van zo’n gebeurtenis zodat je je eigen BHV-organisatie kunt verbeteren. De belangrijkste conclusies uit de podcast waar elke BHV organisatie mee aan de slag kan, vat ik hieronder voor je samen.
Oefening baart kunst
Een échte calamiteit is spannend en soms zelfs beangstigend. Door regelmatig te oefenen beperk je de kans op paniek. Als iedereen duidelijk weet wat zijn of haar rol is, kun je sneller schakelen en overgaan tot actie. Dit kunnen kleine oefeningen zijn zoals hoe je een calamiteit meldt bij de alarmcentrale of een portofoonoefening tot grote oefeningen waarbij je een gebouw volledig ontruimt.
Ken je gebouw
Weet waar de brandcompartimenten, vluchtwegen en nooduitgangen zich bevinden. Vergroot je de veiligheid van de medewerkers én die van de BHV’ers tijdens een inzet. Een van de vertellers in de podcast wist, letterlijk, tot hoever ze kon gaan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.
Voorkom dat je alleen bent
Maak duidelijke afspraken over alleenwerken. Niet alleen met externe partijen die veilig in jouw gebouw moeten kunnen werken. Ook met eigen medewerkers. Is het toegestaan om alleen op een etage te werken bijvoorbeeld? Mag er met een koptelefoon of oortjes in gewerkt worden? Moeten medewerkers het bij iemand kenbaar maken als ze alleen op een etage zitten?
De calamiteit na de calamiteit
Vergeet de nazorg niet. Een grote calamiteit kan een enorme impact hebben op alle betrokkenen. Zorg ervoor dat nazorg geregeld is. Bij wie kunnen BHV’ers en medewerkers terecht met vragen en voor professionele hulp.
Bedrijfscontinuiteitsmanagement
Na een brand moet er heel veel geregeld worden. Daarbij is het van belang dat de organisatie zo snel mogelijk de draad weer op kan pakken. Op een andere locatie(s), met vervangende middelen en hoe zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk kennis, gegevens en administratie behouden blijft? Organisaties met een BCM-plan hebben een veel grotere kans om een brand met een enorme omvang te “overleven”.
Better safe than sorry
Tijdens rondgangen van mijn Blik op BHV bij organisatie kom ik het zo vaak tegen: zelf meegenomen huishoudelijk apparaten. Koffieapparaten, tosti-apparaten, noem het maar. DOE. HET. NIET. Hoe onschuldig dit ook lijkt: het is niet te controleren of al deze apparaten aan de juiste veiligheidsnorm voldoen. Kortsluiting kan er zomaar voor zorgen dat de gevolgen niet te overzien zijn.
Ben je benieuwd naar het verloop van de BHV inzet tijdens de brand van de faculteit van de TU Delft? De podcast vind je hier: Podcast De Bouwkundebrand: Een ramp voorkomen (tudelft.nl)
Wil je meer weten over hoe je jouw BHV organisatie kunt verbeteren, neem dan gerust contact met mij op via ‘Neem contact op met Marieka Baars’
Geef een reactie