Je kunt om de 30 meter een brandblusser ophangen. Elke maand een nieuwe EHBO-koffer bestellen. En twee verschillende partijen onderhoud laten uitvoeren aan de brandmeldcentrale. Wordt het daar nu echt veiliger van? Of geeft het je alleen een gevoel van veiligheid? Een belangrijke vraag, want het creëren van schijnveiligheid kost veel en levert niets op. Zou je niet liever de veiligheid écht vergroten door risicogericht te werk te gaan in plaats  je te focussen op normen en regels?

Weet wat je MOET doen

Als je veel accountmanagers of verkoopadviseurs op hun blauwe ogen zou vertrouwen, dan ben je binnen de kortste keren van je beschikbare budget af. Maar al te vaak weten zij de waarheid zo te verdraaien dat je het gevoel hebt dat je iets verplicht bent. Dat is lang niet altijd het geval. Neem ontruimingsplattegronden. Veel BHV-bedrijven zullen je vertellen dat je verplicht bent om deze tekeningen te hebben. Ze roepen iets over de NEN1414 en daarmee weten ze veel klanten al snel te overtuigen. Terwijl je helemaal niet verplicht bent om overal en nergens ontruimingsplattegronden te hebben! Maakt dat zo’n plattegrond daarmee een onzinnig product? Nee, zeker niet. Ik kan zeker van toegevoegde waarde zijn maar wel in de juiste omgeving, onder de juiste omstandigheden. Maar ik vind het belangrijk, nee essentieel dat jij je kritisch opstelt bij een verkoopverhaal. Daarvoor moet je wél weten waar je het over hebt. Zodat je bijvoorbeeld weet dat de NEN 1414 vooral over het gebruik van bepaalde pictogrammen en kleuren gaat.

…en wat je KUNT doen

Mijn klanten huren mij in omdat ze willen weten wat ze kunnen of vanuit de wet- en regelgeving moeten doen. Ik vertel ze welke mogelijkheden er zijn zodat zij zelf een keuze kunnen maken. Natuurlijk heb ik bij bepaalde onderwerpen wel een persoonlijke voorkeur maar dat is voor mijn opdrachtgever niet interessant. Het gaat erom dat zij zelf kiezen. Voordeel van deze aanpak is ook dat ik niet achteraf zal horen dat ik had gezegd dat het moest. Ik laat mensen en organisaties hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Dit draagt bij aan het creëren van draagvlak binnen de organisatie en inzet van de juiste argumenten.

Conclusie: steek je geld in zinvolle veiligheidsoplossingen waar je zelf achter kunt staan, in plaats van blind advies op te volgen. Risicogericht denken vraagt duidelijke visie vanuit de organisatie en het pakken van kansen.