‘De teek rukt op’, is een pakkende krantenkop. Ook is het één van de conclusies uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Tussen 2006 en 2016 is het aantal teken in Nederland toegenomen, Van de teken is 7,5 tot maar liefst 25% besmet met de Borrelia bacterie. Op elke 100 mensen die in Nederland door een teek worden gebeten, krijgen er 2 tot 3 deze ziekte. Teken verwijderen is erg belangrijk omdat ze geïnfecteerd kunnen zijn en daardoor de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Maar zijn jouw BHV-koffer hier wel voor uitgerust? Ik heb een aantal producten voor je om een rij gezet zodat teken verwijderen supermakkelijk wordt!

Actieve periode van teken

Teken zijn er het hele jaar door. Ze zijn het actiefst tussen april en oktober. Een derde van alle gemelde tekenbeten wordt in de maand juni opgelopen. Ze zitten vooral in hoog gras, bomen en struiken. Via dichte begroeiing en struikgewas kunnen ze overstappen op mensen. Het advies is daarom om zoveel mogelijk op de paden te blijven en dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek te dragen. Verder is het verstandig de kleding te inspecteren op teken, en na thuiskomst ook de huid.

Tekentang

tekentang

tekentang (embed via bol.com)

Een tekentang is een soort pincet waarbij de bek eerst wijd en vervolgens taps toeloopt. Afhankelijk van het model bestaat de grijper uit twee of drie onderdelen. Door de tang in te drukken, gaat het pincet open, en kun je deze over de teek heen zetten en rustig loslaten. Vervolgens kun je met een rustige, draaiende beweging de teek uit je huid draaien. Als alternatief kun je ook een puntig (splinter)pincet gebruiken dat je wellicht al in je EHBO-doos hebt.

Tekenlasso of het lusje

tekenlassotekenlasso (embed via https://dierencompleet.nl/) Teken verwijderen met de tekenlasso werkt bijna hetzelfde als de hierboven beschreven tang. In plaats van een grijpertje gebruik je een lusje. Door de drukknop in te drukken of los te laten maak je het lusje langer of korter. Je ‘vangt’ de teek door de lasso om het diertje heen te doen. Vervolgens is het een kwestie van rustig draaien totdat de teek loslaat. De tekenlasso wordt overigens ook veel gebruikt bij honden en katten.

Tekenlepel

tekenlepeltekenlepel (embed via httsp://tegenteken.nl) Het verwijderen van een teek kun je ook doen met een tekenlepel of teken koevoetje. Hiermee schep je de teek als het ware van je huid af. Je hoeft dus niet te draaien, gewoon rustig oplepelen. De lepel is voorzien van een inkeping in de vorm van en V. Je zet de lepel of de kleine koevoet met de inkeping, zo dicht mogelijk op de huid.Er zijn ook tekenkaarten te koop die je op dezelfde manier kunt gebruiken. Ook leuk om als weggevertje te laten maken, zoals Judith Keijzers dat heeft gedaan.

Geen huismiddeltjes!

Gebruik geen huismiddeltjes zoals boter, zeep, jodium, olie of alcohol om de teek weg te halen. Hierdoor kan de teek schrikken en bloed terug spuiten in de huid, wat de kans op het doorgeven van ziektekiemen vergroot.

Teken verwijderen: houd beten bij

Teek verwijderd? Schrijf dan op wanneer en waar op je lichaam dat was. Komt er binnen twee weken een rode rand om deze plek of krijg je andere klachten die kunnen wijzen op de ziekte van Lyme, ga dan naar de huisarts.

Interessante downloads

 

Tekenbeetregistratieformulier (man)
Tekenbeetregistratieformulier (vrouw)

 

 

Meer informatie