De eerste basisregel bij EHBO is ‘let op gevaar’. Veilig werken als BHV’er is niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk. Jij kunt pas eerste hulp verlenen als je er voor zorgt dat jou niets overkomt. Daarna gaat het om de veiligheid van het slachtoffer. Ook nadat de wond verbonden is, wil je dat jouw gezondheid er niet minder om is geworden, toch? Ik heb vier tips die je helpen om veilig werken als BHV’er gemakkelijker te maken!

1. Leg je handschoenen voor het grijpen

Op moment dat iemand NU hulp nodig heeft, heb je geen tijd om uitgebreid op zoek te gaan naar een setje plastic handschoenen. Zorg er daarom voor dat je niet te veel hoeft na te denken zodat je snel kunt handelen. Bijvoorbeeld door minimaal twee setjes handschoenen zó in de BHV-koffer te doen dat je die  meteen kunt pakken. Als je ze in een opvallend gekleurd zakje of envelop doet met een tekst zoals ‘Eerste Hulp? Eerst handschoenen!’, wordt je er op het juiste moment nog even aan herinnerd.

2. Houd je instructie- of taakkaarten zo praktisch mogelijk

Als het goed is breng je jouw BHV kennis en vaardigheden niet elke dag in de praktijk. Daardoor ben je minder geroutineerd dan een professional. Als je gebruik maakt van taakkaarten, dan kun je de verschillende veiligheidsmaatregelen opnemen in het stappenplan. Waarom voeg je niet als de stap na het gebruikelijke ‘blijf kalm’, ‘trek handschoenen aan’?

3. Gebruik een mondmasker bij reanimatie

Ik heb het zelf gelukkig nog niet meegemaakt, maar als ik om mij heen hoor, is het reanimeren op een echt mens totaal anders dan op een reanimatiepop. Het kan best een overweldigende ervaring zijn als je daadwerkelijk mond-op-mond reanimeert. Door gebruik te maken van een mondmasker tijdens het beademen creëer je letterlijk meer afstand en bewaak je jouw veiligheid en gezondheid. Er is ook een compact alternatief beschikbaar, bekend als de ‘kiss-of-life’ of ‘life keys’. Dit is een beademingsdoekje met een ventiel dat je kunt gebruiken om te beademen. Deze doekjes kun je gemakkelijk aan je sleutelbos hangen zodat je er altijd eentje bij je kunt dragen.

4. Beperk je eventueel tot borstcompressies

Ik weet het, het is een gewetensvraag. Maar zou jij iemand mond-op-mond beademingen geven als die persoon erg vervuild is? Ook in zo’n situatie moet je denken aan jouw persoonlijke veiligheid. Als je geen mondmasker bij je helpt, zou je kunnen overwegen om dan alleen borstcompressies uit te voeren. Dat is in ieder geval beter dan helemaal niets doen.

Tips om veilig werken als BHV’er gemakkelijk te maken?

Laat jouw ideeën en tips achter in de reacties hieronder!