• sleutelbuis

Is een sleutelbuis verplicht of niet?

Ook wel eens afgevraagd waarom er bij sommige gebouwen een soort slot in de muur zit, meestal vlakbij de entree? Dit een sleutelbuis. En als je er op gaat letten zie je zowel sleutelbuizen (buisje verzonken in de gevel) als sleutelkluizen (klein kastje op of verzonken in de muur). Ze worden vaak aangegeven met een pictogram met een zwarte B in een wit vlak, welke rood omlijnd is. Maar is een sleutelbuis verplicht of niet?

Wat is een sleutelbuis?

Of je nu de sleutelbuis of -kluis-versie hebt, het is een soort onkraakbare roestvrijstalen kluis die verankerd is waar in de sleutel, keycard of anderszins ligt waardoor de brandweer in geval van nood, zichzelf toegang tot het pand of terrein kan verschaffen. In de praktijk zal dit vooral tijdens de nachtelijke uren, de weekeinden of gedurende andere tijden dat er geen personeel in het bedrijf aanwezig is, zijn. De brandweer heeft een generale brandweersleutel welke wordt beheerd via een intern beveiligingssysteem.

Sleutelbuis of sleutelkluis

Je hebt dus de keuze uit een cilinder of een kastje. Een sleutelbuis is kwetsbaarder omdat deze alleen cilinder kent. Een sleutelkluis heeft deurtje dat aangesloten kan worden op de brandmeldcentrale. Het deurtje wordt pas ontgrendeld wanneer er ook daadwerkelijk een brandmelding is. Hierdoor liggen de kosten voor een sleutelkluis hoger. Daarnaast zou het zo kunnen zijn dat, om welke reden dan ook, de loper van de brandweer in verkeerde handen kan komen en ongenode gasten zich heel eenvoudig toegang kunnen krijgen tot één of meerdere gebouwen.

Een sleutelbuis bij doormelding naar RAC

Veel gebouwen hebben na de wijziging in het bouwbesluit 2012 geen directe doormelding (meer) naar de regionale brandweer (RAC). Wanneer jouw gebouw dat wél heeft, omdat je voldoet aan de voorwaarden zoals beschreven in het bouwbesluit 2012, artikel 6.20, kan een sleutelbuis zinvol zijn. Ook moet er een brandweeringang in het pand zijn. Wat een ingang tot een brandweeringang maakt is niet beschreven maar doe je in overleg met de brandweer.

Heb je een sleutelbuis nodig?

Stel, je je voldoet aan de voorwaarden uit de alinea hierboven. Dan nog kun je jezelf de vraag stellen of je een sleutelbuis echt nodig hebt. Waar het om gaat is dat je met een sleutelbuis kunt voorkomen dat de brandweer de toegang tot het gebouw moet forceren en dus schade zal veroorzaken. Het hebben van een sleutelbuis is overigens geen garantie dat er geen schade zal ontstaan omdat de brandweer toch naar binnen wil.

Aanvraag van sleutelbuis

Je kunt niet zo maar de eerste-de-beste-sleutel-winkel binnenstappen om met een sleutelbuis de deur uit te gaan. Je zult eerst toestemming moeten vragen bij de eigen veiligheidsregio. Wanneer het formulier hiervoor is gecontroleerd, geregistreerd en geaccordeerd, krijg je een sleutelcertificaat waar je bij één van de geselecteerde leveranciers een sleutelbuis kunt kopen.

Na aanvragen, nu vullen

Over de locatie van de sleutelbuis moet je overleggen van de brandweer. Wanneer deze geplaatst is, kan de brandweer deze vullen. Pas dan is de sleutelbuis operationeel.

Bron:

Meer informatie

2017-03-21T12:23:09+00:00 16 juli 2016|Categories: Wet- en regelgeving|Tags: , |1 Reactie

% Reacties

 1. R.Urbach 2 augustus 2017 at 13:15 - Reply

  Hallo Marieke,
  Interessante materie.
  Mogelijk dat de afhandeling zoals omschreven plaats vindt in Bladel.
  In principe gaat het om 2 producten.
  1. De sleutelbuis
  2. De Stop van de sleutelbuis
  2. De profielcilinder
  De sleutelbuis kan een rvs buis zijn die enkele specifieke kenmerken heeft, waardoor de stop hierin past.
  De Stop van de sleutelbuis is voorzien van een uitsparing voor de profielcilinder die wordt gewenst, 19mm of 22mm cilinder.
  De profielcilinder is bepaald door de Brandweer en kan uitsluitend met toestemming van of alleen door de Brandweer worden besteld bij de leverancier.
  M.a.w. Alleen de profielcilinder ligt vast. De sleutelbuis, sleutelkluis of iets dergelijks wat degelijk en buiten kan worden geplaatst zouden geen belemmering hoeven te zijn.
  Mvrgr. Rudie Urbach

Reageer