Hoofden BHV besteden vaak veel tijd aan het zoeken naar goedkope BHV-opleidingen. Ze spitten uren en soms zelfs dagen talloze websites door. Ondanks alle tijd en moeite die ze gestoken hebben in het vinden van goedkope BHV-opleidingen, zijn ze daarna lang niet altijd tevreden. Ze hebben namelijk al die tijd verkeerd gezocht. In plaats dat ze op zoek gingen naar opleidingen met de gewenste inhoud, dachten ze te veel met de portemonnee. Ze realiseren zich ook niet altijd dat al die uren om een paar tientjes te besparen beter gebruikt hadden kunnen worden. Zeker opdrachtgevers waar een kleine groep mensen op cursus moet, doe je er vaak beter aan om ‘snel’ te kiezen. Heb je gevonden wat je zocht? Prima, neem contact op en regel het. Dan kun je die andere uren zinvoller besteden. Voor elke organisatie is het uiteindelijk van belang dat je meer oplevert dan dat je kost.

Veel verschillende goedkope BHV-opleidingen

De prijsverschillen tussen BHV-opleidingen lopen erg uiteen. Voor een online te downloaden e-book dat verkocht wordt als thuisstudie, betaal je een euro of 40. Ga je liever met jouw BHV’ers op een 2 á 3 daagse BHV-training in een trainingscentrum, dan betaal je al snel een paar honderd euro per persoon. Daar zit e-learning als leermethode qua prijs tussen. De verschillen in prijs liggen niet zo zeer aan de opleider maar aan de gekozen opleidingsvorm.

Massa is kassa

Heb jij een grote groep BHV’ers? Dan kunnen al die tientjes bij elkaar in de vele duizenden euro’s lopen. Maar vergis je niet! Een uitgebreide selectieprocedure of aanbesteding kost ook heel veel tijd. Opleiders die te goedkoop inschrijven, moeten het ergens op verdienen. Dus als je om A hebt gevraagd, kijk dan niet gek op als je voor een kleine variatie op A, ineens veel duurder uit bent.

Appels met peren vergelijken

Een uitzondering daar gelaten, maar veel opdrachtgevers weten eigenlijk niet wat ze willen. Alleen weten ze dat vaak niet. Hierdoor vergelijken ze appels met peren. Ze vinden een opleiding van 2 dagen voor € 300 per persoon veel te duur omdat ze die vergelijken met een e-learning met een halve dag praktijk. Wat ze over het hoofd zien is dat die opleiding van 300 euro een ander lesprogramma heeft. Bijvoorbeeld omdat er een of meerdere lotussen bij betrokken zijn. Of omdat er een aantal oefeningen in opgenomen zijn. Of omdat er speciale wensen zijn. Niet gek dus dat de kosten daarvan anders zijn.

Wees selectief

Er is niets mis met selectief zijn maar weet wel waar op je selecteert:

  • Zorg er voor dat je als opdrachtgever weet wat je wilt inkopen. Zo kun je duidelijk zijn naar de opleiders en kunnen zij jou een goed aanbod doen die je met elkaar kunt vergelijken. (Als je dit lastig vindt of je hier graag hulp bij wilt hebben, contact mij gerust)
  • Wees je er van bewust dat indirecte uren, ook uren zijn die geld kosten. Ga niet dagen Googlen om een paar tientjes te besparen.
  • Shoppen bij veel verschillende opleiders loont alleen als je grote aantallen bedrijfshulpverleners wilt opleiden. Ook hier weer: zorg er voor dat je de offertes met elkaar kunt vergelijken.
  • Wil je voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, dan betaal je achteraf vaak een kwartje. Pas dan of je verwachtingen of je budget aan.