EHBO door kinderen, vanaf welke leeftijd kan dat? De meningen hierover lopen erg uit een. Zeker op sociale media zoals facebook lopen de gemoederen hierover hoog op. De ene zegt dat je prima vanaf de kleuterleeftijd kunt (nee, MOET) beginnen. Een ander beweert dat dergelijke situaties veel te ingrijpend zijn voor een kind. In mijn herinnering was het pak weg een jaar of 20, 25 geleden vrij normaal dat je in groep 7 of 8 EHBO op school kreeg en daar ook examen kon doen. Maar dat is in de loop der jaren verandert. Heeft dat invloed op de zelfredzaamheid van kinderen?

Rode Kruis: ‘meer EHBO op school’

Een tijdje geleden kwam het Rode Kruis in het nieuws omdat zij pleitte voor meer EHBO-lessen op scholen. Volgens de organisatie zou nog geen 50% van kinderen en jongeren weten wat ze kunnen doen bij een ongeval of een onwelwording. Hoewel bij mij op de basisschool geen EHBO-lessen werden gegeven, was het op de scouting een terugkerend onderdeel van het programma. Wilde je geïnstalleerd worden als padvindster, dan moest je een aantal onderdelen uit het handboek af kunnen tekenen.  Naast de vijf manieren om een kompas te gebruiken en verschillende knopen,  hoorde het verlenen van Eerste Hulp bij Ongevallen hier ook bij. Als argument werd gebruikt dat als je met je ronde (groepje padvindsters, meiden van 11 t0t 14 jaar) tijdens kamp op hike ging, moest weten wat te doen. Klinkt er logisch, nietwaar?

EHBO voor kinderen in de kleuterklas

Dat EHBO voor kinderen in de kleuterklas verschilt van de leerlingen in groep 8, mag  vanzelfsprekend zijn. Je kunt het onderwerp op een heel laagdrempelige manier behandelen. Bij mijn zoon in de klas ging dit heel speels toen het thema ‘ziek zijn’ op het lesprogramma stond. Niet alleen leerden de kinderen dat je niet voor de grap 1-1-2 mocht bellen, maar ook hoe je kon vertellen waar je waar je je bevond. Natuurlijk was het groot feest toen ze mochten spelen met de verbandmaterialen want de aanleg ervan ging volgens geen enkele richtlijnen. Maar juist op deze manier werd een verwonding en de behandeling ervan wel bespreekbaar en toegankelijk gemaakt.

EHBO door kinderen EHBO door kinderen 3 EHBO door kinderen 5

EHBO verplichten?

Volgens onderzoek van iedereenEHBO is in ons land geen draagvlak om een EHBO opleiding te verplichten. Nu heeft nog geen 20% van de ouders in het verleden een Eerste Hulp cursus gevolgd. In landen zoals Duitsland en Noorwegen zijn wetten die het of op school, specifieke werkplekken of bij het aanvragen van een rijbewijs verplichten om een EHBO-cursus te volgen.

Bewustwording creëren

Een bloederig scenario om EHBO door kinderen te introduceren, lijkt mij geen goed idee. Maar vertellen je je een wond kunt krijgen wel. En ook hoe je ongelukken kunt proberen te voorkomen. De zelfredzaamheid van 3,4 en 5 jarigen is natuurlijk zeer beperkt. Maar spelenderwijs kun je veel bereiken. Dat is ook een van de redenen dat de Koninklijke Nederlandse EHBO verening aan scholen oefenmaterialen biedt om het onderwerp ‘echter’ te kunnen maken.

Ben je zelf op zoek naar oefenmaterialen?

Er zijn verschillende facebookgroepen waar je een berichtje kunt plaatsen. Misschien heb je, net als ik, net zo veel geluk toen Alie Vink, EHBO instructeur uit Vlaardingen mij (en de andere kleuterklassen van dezelfde school) wilde helpen met verouderd verbandmateriaal.

Meer informatie over EHBO door kinderen

 

Lees verder