‘Hè, een EHBO e-learning bij baby’s en kinderen te koop bij het Kruidvat ?’, was mijn eerste gedachte toen ik de nieuwsbrief van het Rode Kruis in mijn mailbox ontving. Na het klikken op de link in het bericht, werd ik doorgeleid naar de webshop van het Rode Kruis. Voor € 15 leer je in circa 2,5 tot 3 uur om te gaan met onder andere brandwonden, insectensteken, koortsstuipen, schaafwonden, vergiftiging en verslikking. Daarnaast krijg je een jaar lang toegang tot het platform waar je de instructiefilmpjes kunt bekijken. Ter afsluiting ontvang je na het voldoende beantwoorden van de theoretische kennistoets, een certificaat van deelname. Was dit een vroege 1 april grap of is dit dé oplossing om mensen te leren hoe te handelen bij ongevallen bij (hun) kinderen?

Drempelverlagend

De prijs is voor veel mensen (en opdrachtgevers!) één van de redenen voor e-learning te kiezen. Deze is zeer concurrerend te noemen ten opzichte van de klassikale opleidingsvorm. In dit geval kun je voor € 15 geen buil vallen, niet waar? Daarnaast kan het tijd- en/of plaatsonafhankelijk leren ook een argument zijn om hier voor te kiezen. Of je nu in de trein, bus of tram onderweg naar je werk wilt leren, het enige dat je nodig hebt is een goede internetverbinding.

Waarde

De prijs van iets bepaalt in zekere mate ook de waarde die je er aan geeft. De kans dat je een boek dat je gratis hebt gekregen niet leest is groter dan wanneer je er wel geld voor hebt betaald. En een product waar je veel geld aan hebt uitgegeven vind je doorgaans ook veel waardevoller. Een psychologisch trucje dat erg effectief is en vaak wordt toegepast bij online producten.

Een EHBO e-learning voor € 15 kan voor de ene persoon een reden zijn om het niet al te serieus te nemen. Want ‘ach, wat kun je nu voor die prijs verwachten?‘. Een ander ziet dit als een manier om kennis te maken met het product. Voor hen is het een eerste stap dat het zorgt dat zij op een later moment de uitgebreide(re) opleiding volgen.

Geen excuses meer

De lage prijs, de mogelijkheid om tijd- en/of plaatsonafhankelijk te leren en het vaak ruime aanbod van verschillende cursussen nemen eigenlijk alle koopbezwaren weg bij mensen. Ook als je een beperkt budget hebt kun je door middel van e-learning toch je kennis vergroten. De ene leest een boek, de ander volgt een e-learning.

EHBO e-learning: theorie versus praktijk

Het zou natuurlijk fantastisch zijn, maar een echt goede EHBO’er wordt je niet door het lezen van een EHBO-boek of door het volgen van een EHBO e-learning. Om de vaardigheden goed onder de knie te krijgen, is toch een stuk praktijk nodig. Dit noem je blended learning en het brengt de voordelen van zowel e-learning als offline leren bij elkaar.

Conclusie

Geen 1 april grap dus maar zo te lezen een serieuze manier om mensen te stimuleren te leren wat zij kunnen doen als hun kind of dat van een ander, gewond raakt. Er is eigenlijk geen argument meer voor ouders of verzorgers om niet te weten wat ze kunnen doen!