Als hoofd bhv ben je (mede)verantwoordelijk voor de aanschaf en het onderhoud van EHBO-middelen die de bhv’ers en EHBO’ers gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuzes maakt? Gebruik je verstand én de kennis uit dit artikel en maak zelf de juiste keuzes!

EHBO-middelen volgens de richtlijnen

Op veel websites van EHBO-middelen staat vaak ‘voldoet aan de richtlijnen van het Oranje Kruis‘. Een richtlijn is een goed bedoeld advies, geen wetgeving. Het Oranje Kruis heeft een soort minimumlijst opgesteld vanuit hun kennis en ervaring. Elke paar jaar passen ze die richtlijnen aan. Dus als jij bij een artikel ziet staan ‘Oranje Kruis gecertificeerd’, weet je eigenlijk nog niet veel. Want is dat volgens de richtlijnen van 2002, 2011, 2016 of 2022? Je verwacht misschien dat ze alleen de meest recente richtlijn aanhouden maar dat is lang niet altijd het geval.

Dat je EHBO-middelen hebt volgens verouderde richtlijnen, betekent niet dat ze waardeloos zijn. Dat is onzin. Een mitella staat nu niet meer op de minimumlijst, maar is nog steeds handig middel. Een goede EHBO-doos, -koffer of -tas sluit aan op de risico’s waar jij, jouw bhv’ers en EHBO’ers mee te maken krijgen.

De rol van de risico-inventarisatie

Een coldpack staat niet in de richtlijnen van het Oranje Kruis. Maar als jouw organisatie spel- en sportactiviteiten organiseert, kan een coldpack een waardevolle toevoeging zijn in jouw EHBO-koffer. Vooral omdat je in jouw werkomgeving te maken kunt krijgen met ongevallen waarbij koeling nodig is zonder directe toegang tot stromend water.

Kijk daarom ook naar de risico-inventarisatie, de RIE of RI&E. Deze geeft een goed beeld van de risico’s. Deze zijn anders in een kantoor dan in een omgeving met veel machines. Mogelijk is een pleisterautomaat een praktische aanvulling op je EHBO-koffer. Bijvoorbeeld omdat je wil voorkomen dat de koffer voor elk sneetje wordt geopend. Zo houdt je in de verschillende EHBO-middelen en het beheer hiervan overzichtelijk. Je kunt er voor kiezen om de koffers te verzegelen. Dat kan al met een strookje papier tot een plastic zegel. Zelf hanteer ik bij een opdrachtgever de regel dat als een verwonding niet afgeplakt kan worden met een pleister, dat de bhv opgeroepen moet worden. De bedrijfshulpverleners mogen de aanwezige koffers openen.

De juiste mix van middelen, kennis en kunde

Wat heb je aan een koffer vol EHBO-middelen als je EHBO’ers en bhv’ers niet goed traint? Een pleister plakken kan iedereen, maar om verschillende middelen goed te kunnen gebruiken, heb je meer kennis nodig. Mijn suggestie is om tijdens een bhv-opleiding, training of oefening gebruik te maken van eigen middelen. Zo raak je er beter mee bekend en kun je hulp vragen aan de instructeur

 

Wil je meer weten over EHBO-middelen? Lees dan ook