Een goede BHV instructeur zou naar mijn idee moeten beschikken over de kwaliteiten om verschillende (typen) mensen les te geven. Natuurlijk naast de noodzakelijke kennis en technische vaardigheden op het gebied van bedrijfshulpverlening,  En uiteraard is het een voorwaarde dat je lesgeven leuk vindt. Misschien denk je er zelf over om instructeur te worden maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen. Daarom in dit artikel antwoord op de vraag ‘Hoe kun je BHV instructeur worden?’.

Benoem je zelf tot BHV instructeur

Als je BHV instructeur wilt worden, kun je beginnen door jezelf zo te noemen. Een beetje flauw, ik weet ‘t maar wel waar. Het is namelijk geen beschermd beroep zoals arts of advocaat dat wel is. Dus als jij van mening bent, dat je BHV instructeur bent, dan ben je dat. Je zou dus niet gehinderd door enige kennis, vaardigheden of ervaring jezelf kunnen aanbieden als instructeur. Je studeert een verhaal over BHV in en maakt een kekke presentatie. En als jij hier mee tevreden klanten hebt, dan is het eigenlijk al voldoende. Je kunt je zonder problemen inschrijven bij de Kamer van Koophandel en jouw BHV bedrijf beginnen. Maar waarschijnlijk loop je al snel  tegen een aantal muren op. Bijvoorbeeld omdat bedrijven die jou willen inhuren, eisen stellen aan hun (ingehuurde) instructeurs. Velen verwachten dat je werkzaam bent geweest als minimaal manschap A bij de brandweer of enige jaren je EHBO diploma hebt.

Goed idee: volg een opleiding tot BHV instructeur

Neem je jezelf, je opdrachtgever en je klanten wat serieuzer. Kies voor een opleiding tot BHV instructeur. Afhankelijk van de wensen ben je hier meerdere dagen verspreid over een aantal weken of maanden en minimaal € 1500 aan kwijt.

Schaf BHV materialen aan

In theorie zou je zonder enige aanvullende materiaal een BHV opleiding kunnen geven. Een verhaal vertellen is in principe voldoende. Maar veel aspirant-BHV’ers verwachten doorgaans méér. Ze willen die brandblusser vasthouden. Dat vuur zien en voelen. En natuurlijk op hun collega oefenen om hem als een mummie te kunnen verbinden. Je hebt dus materiaal nodig. Met een blusser, een vuurkorf en een rolletje verband alleen ben je er niet. Of een blusbak, reanimatiepop en een laptop nu nieuw of tweedehands is, is niet het belangrijkst. Wel dát je de spullen hebt. Hierbij kun je het zo gek maken als dat je zelf wilt. Online platforms zoals marktplaats of facebook, kunnen zeker de beginnende BHV instructeur goed op weg helpen. Om je een beeld te geven van de mogelijke investering voor je oefenmateriaal, onderstaand lijstje:

  • reanimatiepop € 100 (tweede hands) – €2000 (nieuw)
  • laptop vanaf € 200 euro heb je al een eenvoudige, nieuwe laptop
  • oefen-/instructie AED vanaf € 250 (tweedehands)
  • blusbak, afhankelijk van het model, vanaf € 250 (tweedehands)

Daarnaast zul je nog kosten maken voor verbruiksmaterialen zoals reanimatiepopmaskers, desinfecteerdoekjes en natuurlijk verschillende typen handblusmiddelen. De kosten voor de huur of aankoop van een auto of bus heb ik hier buiten beschouwing gelaten. Al met al met je al snel enkele duizenden euro’s kwijt voordat je goed en wel aan de slag kunt.

Huren in plaats van kopen

Ook kun je er voor kiezen om materiaal te huren van een BHV verhuurbedrijf of een collega instructeur. Dit scheelt je een grote investering en de kosten voor het onderhoud vallen daardoor weg hoewel die wel verrekend zullen worden in de huurprijs.

Er is een alternatief

Op het bovenstaande is een heel grote ‘tenzij’. Namelijk TENZIJ je als als corporate instructeur of ondernemer voor NedCert aan de slag wilt. Zij hebben een heel ander concept waarbij je de materialen ter beschikking gesteld worden gedurende de periode dat jij als zelfstandig instructeur voor NedCert bent.

 

Lees verder / Meer informatie

  • ik wil BHV instructeur bij NedCert worden | Meer informatie over NedCert
  • ik wil BHV instructeur gecertificeerd door het NIBHV worden | Meer informatie over NIBHV