Na het verschijnen van de nieuwe 8112 NEN norm en de artikelen die ik hier over schreef, ontving ik van verschillende mensen vragen. Die beantwoord ik graag in dit blog.

‘Ik schrijf heel weinig ontruimingsplannen. Moet ik de nieuwe 8112 NEN norm kopen?’

Als je met jouw vraag bedoelt, ‘heb ik de nieuwe 8112 NEN norm nodig om een ontruimingsplan te kunnen schrijven?’, dan is mijn antwoord ‘nee’. Je bent niet verplicht om jouw plan volgens deze norm op te stellen. Zeker als je al een goed basisdocument voor een ontruimingsplan hebt, voegt de nieuwe norm daar qua hoofdstukindeling daar niet veel aan toe. Sterker nog, in de nieuwe norm is de suggestie voor het indelen van het ontruimingsplan nagenoeg 1-op-1 overgenomen van de 2010-versie. Maar heb je daarentegen nog niet eerder een ontruimingsplan geschreven, dan zou dit document je wel handvatten kunnen geven. Vraag jezelf dan wel even af of iets dat je weinig doet, ook goed zal doen. Dan kun je beter iemand inhuren die dat plan voor je kan schrijven. Of laat het document anders door mij nalezen.

Wat naar mijn idee belangrijk is om je te realiseren, is dat de inhoud van nieuwe 8112 veranderd is. Had de voorgaande versie als onderwerp ‘ontruimingsplannen’, nu heeft deze de titel ‘Bedrijfsnoodorganisatie en Bedrijfshulpverlening’. Het gaat dus breder dan alleen het plan hoe de BHV omgaat met een ontruiming van het gebouw of terrein.

Heb ik de BNO tool nodig om een bedrijfsnoodplan te schrijven?

Om hier kort op te antwoorden: nee. De BNO tool is een middel om je hierbij te helpen, geen doel. De tool laat je stap voor stap over een aantal zaken nadenken en beschrijven. Maak niet de fout door de te denken dat als je als alle informatie in de BNO tool hebt opgenomen, jij de bedrijfsnoodorganisatie startklaar hebt. Dan begint het natuurlijk pas echt.

De nieuwe 8112 norm is de BNO tool, toch?

Nee, dat is het zeker niet! Sterker nog, het zijn twee aparte producten die los van elkaar verkocht worden. De pdf-versie van de 8112 norm kost € 48,20. Toegang tot de BNO tool begint bij € 325,- per jaar (exclusief btw). Wel kun je nu tijdelijk toegang krijgen met een proefabonnement. Voor € 50,- heb je dan 3 maanden de tijd om te zien wat de tool inhoudt. Daarnaast kun je ook de pdf-norm downloaden.

Welke vragen heb jij over de nieuwe 8112 norm?

Stel jouw vragen aan mij en ik doe mijn best om ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stuur een mail naar info@mariekabaars.nl

Andere artikelen over de nieuwe 8112 NEN norm