De kans op het overleven van een hartstilstand wordt vergroot als binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren. Daarom is het belangrijk dat zo snel als mogelijk een AED wordt gebruikt. Niet alleen op het werk zelf, ook daarbuiten. Letterlijk buiten. Bij de melding van een onwelwording kan door 112 burgerhulpverlening opgeroepen worden via HartslagNU. Maar dan hebben ze wel een AED voor burgerhulpverlening nodig. Wellicht wel die van van jou(w werk)!
Wat is burgerhulpverlening
Als je 18 jaar of ouder bent, kun je je na het volgen van een reanimatiecursus, aanmelden als burgerhulpverlener. Ook wanneer de afgelopen 2 jaar een herhaling gevolgd is of wanneer de instructie onderdeel is geweest van een BHV training of EHBO-opleiding is aanmelding mogelijk. Een burgerhulpverlener is vaak sneller ter plaatse dan de ambulance, gemiddeld zo’n 2,5 minuut sneller. Daardoor kan zo snel als mogelijk het verlenen van eerste hulp zoals het reanimeren van het slachtoffer opgestart worden. Dat kan net het verschil maken wanneer elke seconde telt!
Help helpen
Om de burgerhulpverleners hun taak uit te kunnen laten voeren, is het belangrijk dat er voldoende AED’s beschikbaar zijn. Jij kunt jouw bijdrage leveren door de AED’s op jouw werk aan te melden. In geval van nood haalt iemand die van jou op om te gebruiken. Logischerwijs dienen dit AED’s te zijn die snel toegankelijk zijn, zoals de AED die bij de ingang of receptie hangt.
Bang voor diefstal
Als je ook buiten de reguliere openingstijden de AED voor burgerhulpverlening ter beschikking wil stellen, kun je het apparaat in een buitenkast ophangen. Ik hoor nog wel eens dat mensen bang zijn dat hun AED wordt gepikt maar zo ver mij bekend is, vallen de cijfers op dit gebied erg mee. Daarnaast zijn er kasten die je met een code moet openen. De burgerhulpverlener krijgt deze code via de telefoon toegestuurd. Mocht dat je nog niet voldoende geruststellen, dan kun je ervoor kiezen om de AED’s die binnen hangen, tijdens openingstijden, als beschikbaar aan te melden. Je hebt dan dus een AED die alleen tijdens openingstijden gebruikt kan worden.
Kosten
Een ander bezwaar dat ik hoor, is dat mensen bang zijn voor de kosten. ‘Zo meteen zijn we duizenden euro’s per jaar kwijt’. Ook dat zal meevallen. Hoe vaak gebruikt men de AED nu? Dagelijks? Wekelijks? Maandelijks? Of is het apparaat eigenlijk nog niet eerder gebruikt? Daarnaast is het goed om te weten dat je de kosten van de pads in een aantal gevallen vergoed krijgt. Denk ook aan de andere kant: als je als organisatie iemand hebt kunnen helpen en het kost je pak ‘m beet € 150,00 is dat het dan niet waard? Hoewel een reanimatie niet de beste aanleiding voor PR is, schat ik in dat een verhaal over ‘ik kreeg de AED bij organisatie x niet mee’ slechter is dan ‘ik kon zonder problemen de AED meekrijgen en daardoor konden we wel snel beginnen met reanimeren’.
Meld jouw AED dus aan!
Zoals gezegd, help een handje om anderen te helpen en meld je AED voor burgerhulpverlening aan. Dit kan als je de eigenaar of beheerder van het apparaat bent. Daarnaast heeft het de voorkeur dat de AED op een vaste openbare plek hangt waardoor deze voor iedereen makkelijk bereikbaar is. Ook is het belangrijk dat je weet dat van je wordt verwacht dat je de gegevens van de AED actueel houdt en bereid bent om het apparaat bij voorkeur elke maand te controleren op de batterijen en electroden.
Heb jij jouw AED voor burgerhulpverlening aangemeld of overweeg je dat na het lezen van dit artikel te doen?
Laat je reactie achter!
Geef een reactie