Als je mij al langere tijd volgt, dan kun je je misschien nog herinneren dat ik in 2015 enkele BHV- podcast(achtige) afleveringen maakte, die ik publiceerde op mijn YouTube-kanaal. Dit was voor mij een enorme stap. Destijds vond ik het eng om mijzelf online zichtbaar te maken en had ik mijn facilitaire blog, Van Harte Gefaciliteerd, waar ik onder andere BHV-gerelateerde artikelen plaatste. Van schrijven naar gesproken woord voelde als ‘een ding’. Want klonk mijn stem niet raar? Wat als ik mij versprak? Kwam het niet te geforceerd over? Als ik die opnames nu luister, kan ik deze drie vragen volmondig met ‘ja’ beantwoorden :-). Toch ben ik blij dat ik de stap heb genomen, want die heeft mij geholpen om te komen waar ik nu ben. In een paar jaar tijd is mijn hobbyblog veranderd in een fantastisch marketingmiddel voor mijn BHV-organisatieadviesbureau.

Podcast is terug van weggeweest

Het voelt als een eeuwigheid, maar vijftien jaar geleden kwam Apple met iTunes om zo muziek te zetten op de iPod en iPod mini (weet je nog, dat waren die kekke, compacte mp3-spelertjes in felle kleuren). Dat veroorzaakte een populariteitspiek van de podcast. Maar toen de iPod-hype overwaaide, werd ook de podcast minder populair. Nu bijna iedereen een smartphone heeft met toegang tot internet op elk moment van de dag, laait de interesse weer op. Volgens onderzoekers luisteren vijf miljoen Nederlanders naar deze vorm van online media. En dit neemt alleen maar toe. Blijkbaar vinden we het prettig om naar een of meerdere afleveringen te luisteren in de avonduren en/of tijdens het doen van eenvoudige activiteiten zoals huishoudelijke taken of een wandeling.

Opnieuw aan de BHV-podcast

Vijf jaar geleden zag ik in dat ik mijzelf meer op de voorgrond moest durven zetten. Om mijn bedrijf letterlijk meer een gezicht te geven. Ik stopte met bloggen van facilitaire artikelen voor www.VanHarteGefaciliteerd.nl en zette een deel van mijn BHV-gerelateerde artikelen over naar www.MariekaBaars.nl. Het maken van een podcast leek mij lekker veilig. Door de audio van de artikelen die ik voorlas te combineren met een afbeelding, had ik al snel een filmpje dat ik op YouTube kon uploaden. Niet spannend om naar te kijken en niet waarvoor YouTube bedoeld was (en is).

Oefenen, oefenen

Een groot verschil met nu, want nu ben ik op verschillende sociale-mediakanalen actief en sinds zo’n 2,5 jaar maak ik ook regelmatig Instagram-stories. De stap om weer podcasts op te nemen was daarom een stuk kleiner. Ik ben inmiddels gewend om tegen zowel groepen als het zwarte gat van een camera te praten. De verschillende afleveringen die nu online staan via bhvpodcast.nl heb ik ook veel sneller en makkelijker opgenomen dan toen. Hoewel ik zeker mijn perfectionistische trekjes heb, kies ik voor ‘better done than perfect’. Ik knip niet alle versprekingen of de keren dat ik ‘euh’ zeg eruit. Juist die imperfecties houden het ‘echt’.

Proberen is leren

Een podcast maken voelt voor mij nu als presenteren. Uiteraard gebruik ik mijn blogartikelen ter inspiratie, maar ik maak er nu meer een verhaal van. Dat luistert naar mijn idee veel prettiger. Een ander voordeel van toen ‘rotzooien’ (lees liever: experimenteren), is dat ik wist dat het maken van een BHV-podcast meer tijd kost dan jij je wellicht kunt voorstellen. Want aan dat ‘even lekker kletsen’ in de microfoon, gaat de nodige voorbereiding vooraf. Welke onderwerp kies? Welke vragen wil ik beantwoorden en hoe maak ik het ‘rond’? Ook de nabewerking van de audio en het online beschikbaar maken vragen tijd en aandacht. Maar ik doe het graag, want ik het vind het leuk om te doen en mijn kennis en ervaringen te delen met jou.

Beperkt aanbod van BHV-podcasts

Gezien deze cijfers, zou je misschien verwachten dat er op dit moment een redelijk aanbod van podcasts over bedrijfshulpverlening en veiligheid zou zijn. Niets is minder waar. Tot nu toe laat Spotify maar één ander kanaal zien, namelijk die van BHVNederland. Van maart tot en augustus 2019 zijn er 11 afleveringen verschenen en sindsdien is het stil gebleven. Heel jammer, want ik vond het altijd leuk om te luisteren.

Ben je nieuwsgierig geworden? Klik dan op een van de onderstaande afleveringen en luister via de bekende podcast-apps zoals Spotify, Apple Podcasts, Breaker, Google Podcasts, Pockets Casts, Radio Public en SoundCloud.

BHV podcast ‘Beter in BHV’ – verschenen afleveringen

Ga direct naar de Spotify Playlist

BHV podcast willen horen?

Deel je suggestie(s) door mij een mail te sturen naar info@mariekabaars.nl 

En als je graag wil weten hoe jij zelf ook een podcast kunt opnemen en publiceren? Ik schrijf er met een plezier een artikel over. Het lijkt mij leuk als ik meer van jullie kan horen zodat ik kan leren van jouw kennis en ervaring 🙂

 

Lees verder


 

338481 338481 338481 338481 338481