Als je mij al langere tijd volgt, dan kun je je misschien nog herinneren dat ik in 2015 enkele BHV- podcast(achtige) afleveringen maakte, die ik publiceerde op mijn YouTube-kanaal. Dit was voor mij een enorme stap. Destijds vond ik het eng om mijzelf online zichtbaar te maken en had ik mijn facilitaire blog, Van Harte Gefaciliteerd, waar ik onder andere BHV-gerelateerde artikelen plaatste. Van schrijven naar gesproken woord voelde als ‘een ding’. Want klonk mijn stem niet raar? Wat als ik mij versprak? Kwam het niet te geforceerd over? Als ik die opnames nu luister, kan ik deze drie vragen volmondig met ‘ja’ beantwoorden :-). Toch ben ik blij dat ik de stap heb genomen, want die heeft mij geholpen om te komen waar ik nu ben. In een paar jaar tijd is mijn hobbyblog veranderd in een fantastisch marketingmiddel voor mijn BHV-organisatieadviesbureau.

Podcast is terug van weggeweest

Het voelt als een eeuwigheid, maar vijftien jaar geleden kwam Apple met iTunes om zo muziek te zetten op de iPod en iPod mini (weet je nog, dat waren die kekke, compacte mp3-spelertjes in felle kleuren). Dat veroorzaakte een populariteitspiek van de podcast. Maar toen de iPod-hype overwaaide, werd ook de podcast minder populair. Nu bijna iedereen een smartphone heeft met toegang tot internet op elk moment van de dag, laait de interesse weer op. Volgens onderzoekers luisteren vijf miljoen Nederlanders naar deze vorm van online media. En dit neemt alleen maar toe. Blijkbaar vinden we het prettig om naar een of meerdere afleveringen te luisteren in de avonduren en/of tijdens het doen van eenvoudige activiteiten zoals huishoudelijke taken of een wandeling.

Opnieuw aan de BHV-podcast

Vijf jaar geleden zag ik in dat ik mijzelf meer op de voorgrond moest durven zetten. Om mijn bedrijf letterlijk meer een gezicht te geven. Ik stopte met bloggen van facilitaire artikelen voor www.VanHarteGefaciliteerd.nl en zette een deel van mijn BHV-gerelateerde artikelen over naar www.MariekaBaars.nl. Het maken van een podcast leek mij lekker veilig. Door de audio van de artikelen die ik voorlas te combineren met een afbeelding, had ik al snel een filmpje dat ik op YouTube kon uploaden. Niet spannend om naar te kijken en niet waarvoor YouTube bedoeld was (en is).

Oefenen, oefenen

Een groot verschil met nu, want nu ben ik op verschillende sociale-mediakanalen actief en sinds zo’n 2,5 jaar maak ik ook regelmatig Instagram-stories. De stap om weer podcasts op te nemen was daarom een stuk kleiner. Ik ben inmiddels gewend om tegen zowel groepen als het zwarte gat van een camera te praten. De verschillende afleveringen die nu online staan via bhvpodcast.nl heb ik ook veel sneller en makkelijker opgenomen dan toen. Hoewel ik zeker mijn perfectionistische trekjes heb, kies ik voor ‘better done than perfect’. Ik knip niet alle versprekingen of de keren dat ik ‘euh’ zeg eruit. Juist die imperfecties houden het ‘echt’.

Proberen is leren

Een podcast maken voelt voor mij nu als presenteren. Uiteraard gebruik ik mijn blogartikelen ter inspiratie, maar ik maak er nu meer een verhaal van. Dat luistert naar mijn idee veel prettiger. Een ander voordeel van toen ‘rotzooien’ (lees liever: experimenteren), is dat ik wist dat het maken van een BHV-podcast meer tijd kost dan jij je wellicht kunt voorstellen. Want aan dat ‘even lekker kletsen’ in de microfoon, gaat de nodige voorbereiding vooraf. Welke onderwerp kies? Welke vragen wil ik beantwoorden en hoe maak ik het ‘rond’? Ook de nabewerking van de audio en het online beschikbaar maken vragen tijd en aandacht. Maar ik doe het graag, want ik het vind het leuk om te doen en mijn kennis en ervaringen te delen met jou.

Beperkt aanbod van BHV-podcasts

Gezien deze cijfers, zou je misschien verwachten dat er op dit moment een redelijk aanbod van podcasts over bedrijfshulpverlening en veiligheid zou zijn. Niets is minder waar. Tot nu toe laat Spotify maar één ander kanaal zien, namelijk die van BHVNederland. Van maart tot en augustus 2019 zijn er 11 afleveringen verschenen en sindsdien is het stil gebleven. Heel jammer, want ik vond het altijd leuk om te luisteren.

Ben je nieuwsgierig geworden? Klik dan op een van de onderstaande afleveringen en luister via de bekende podcast-apps zoals Spotify, Apple Podcasts, Breaker, Google Podcasts, Pockets Casts, Radio Public en SoundCloud.

BHV podcast ‘Beter in BHV’ – verschenen afleveringen

Ga direct naar de Spotify Playlist of selecteer de afleveringen hieronder.

AED kopen met AED Solutions

Om de kans op het overleven van een hartstilstand te vergroten is adequaat handelen essentieel. Door binnen 6 minuten te kunnen beginnen met reanimeren met een AED vergroot je de vooruitzichten voor het slachtoffer aanzienlijk.

Voor deze aflevering sprak ik Maurice Volleberg van AED Solutions over de tips over de aanschaf van een AED voor hoofden en coördinatoren BHV. Ook kraakte hij enkele hardnekkige mythes over de defribillator. In nog geen 35 minuten ben jij weer helemaal op de hoogte en kun jij de AED vinden die past bij de omstandigheden binnen jouw organisatie.

 

PDC 013 coronatijd als HBHV 1 1

In deze korte aflevering van de Beter in BHV podcast vertel ik je over de zaken waar ik als hoofd BHV tegen aan ben gelopen tijdens coronatijd. Herkenbaar of valt het bij mee of tegen?

Het artikel dat ik eerder hierover schreef vind je hier: waar loop je als hoofd of coördinator BHV in coronatijd tegenaan? 

PDC 012 ontruimingsoefening thuis beetje

We teamen, skypen, zoomen en bellen wat af met elkaar de laatste maanden. Sinds de lockdown vanwege corona werken we zo veel als mogelijk en zijn activiteiten buitenshuis beperkt. Op het werk verwachten we dat de veiligheid goed geregeld dan wel gegarandeerd kan worden. Moet hoe zit dat nu vanachter je thuiswerkplek? Is het dan nog zo urgent als dat we het belangrijk vinden?

In deze korte(re) aflevering, vandaar de naam ‘Een beetje beter in BHV-podcast’, praat ik je hier graag over bij en heb ik een goed idee al zeg ik t zelf: organiseer thuis ene ontruimingsoefening. Vind je dat overdreven? Wel eens je huis proberen te ontvluchten vanwege een brand terwijl je en Playmobil kasteel en de kleding van je puber probeerde te ontwijken? Dat bedoel ik…

Of ga naar het blogartikel.

Ontruimen is één van drie in de wet benoemde taken als bedrijfshulpverlener. Maar hoe ga een gebouw ontruimen? Veel hoofden en coördinatoren BHV kennen de algehele en gedeeltelijke ontruiming. Mogelijk ben je ook bekend met de gefaseerde ontruiming. Maar vertraagde ontruiming en stay-in-place, zijn dat concepten waar je van op de hoogte bent?

Carolien de Vries van Young Safety Professionals vertelt je hier in deze aflevering meer over.

 

In deze nieuwe aflevering van de Beter in BHV podcast, praat ik met Kees Weerheim. Hij is directeur van BHV Nederland en bestuurslid van de branchevereniging voor bedrijfshulpverlening in Nederland, de BVBN. Hij vertelt over hoe hij is begonnen met bedrijfshulpverlening en de reden waarom hij mensen wil leren hoe zij levens kunnen redden. Dat gaat (gelukkig!) vaak niet over leven of dood, maar wel over comfort en een veilig gevoel.

Dit en meer hoor je komend uur! Dus pak een kopje koffie, thee of fris en ga er eens voor zitten.

In deze aflevering spreek ik William Gielen van Gielen Safety over de risico-inventarisatie en -evaluatie. Want weet menig hoofd of coördinator BHV wel voldoende over deze verplichting? Of gaat men er te vaak van uit dat dit niet nodig is?


Na 7 afleveringen van de Beter in BHV podcast waarin ik je vertel over bedrijfshulpverlening, heb ik in deze aflevering gekozen voor een andere aanpak. Ik heb safety serial entrepeneur Fokko Mellema gevraagd wat hij vindt dat ieder hoofd of coördinator BHV zou moeten weten. En hij zei het belangrijk te vinden dat je weet wat de ontwikkelingen zijn zodat je daar op kunt inspelen.

Het is een heel leuke aflevering geworden. Dus pak wat koffie, thee of fris en luister mee naar deze aflevering van de Beter in BHV podcast.

 

Marieka Baars' podcast aflevering 7 over 2020, doelen 2021 en BHV jaarplan

Zo hoor je maanden niets, en zo krijg je twee podcasts in nog geen 24 uur 🙂 In deze podcast hoor je naast mijn poging tot het maken van een intro en outro, over mijn ervaringen in 2020, de doelen doe ik in 2021 wil bereiken en vertel ik je over het BHV jaarplan dat ik voor je heb gemaakt. Je kunt deze vinden op www.BHVjaarplan.nl

Marieka Baars' podcast terugblik op 2020 bhv in coronachaos

Je hebt er even op moeten wachten maar hier is een nieuwe aflevering van de BHV podcast ‘Beter in Bedrijf’. Dit keer doe ik het anders dan anders. In deze aflevering vertel ik je hoe en waarom. Het onderwerp is een terugblik op 2020. Want daar hebben we als BHV-opleider, instructeur, adviseur en ondernemer maar zeker ook als hoofd en coördinator BHV op verschillende manier mee te maken. De ene kon van de een op andere dag de opleidingsagenda leegvegen, terwijl de ander (soms ook virtueel) van hot naar her rende om het allemaal maar geregeld te krijgen. Dit en meer hoor je in deze alweer 6e aflevering!

BHV podcast met tips voor BHV ondernemers tijdens coronacrisis

De coronacrisis voelt als een slecht science fiction-boek. Verlaten straten. Volop plekken in het openbaar vervoer. En voor menig BHV ondernemer, instructeur en opleider in één klap een lege agenda. Afgaande op de reacties op social media slaat toch een zekere vorm van paniek toe. Want hoe kom je nu als BHV-ondernemer aan je inkomsten? In deze aflevering van de podcast ‘BHV in bedrijf’ geef ik je drie suggesties die jou wellicht kunnen inspireren om andere inkomstenbronnen aan te boren. Ben je hoofd of coördinator bedrijfshulpverlening dan heb ik ook voor jou drie goedbedoelde suggesties om de BHV bij jouw werk- of opdrachtgever te regelen.

 

BHV podcast BHV in bedrijf 004 actualiseren bedrijfsnoodplan

Een goed bedrijfsnoodplan is een plan dat specifiek voor de organisatie is geschreven en dat, minstens zo belangrijk, actueel is. In deze vierde aflevering van ‘BHV in bedrijf’, de podcast over bedrijfshulpverlening geeft Marieka Baars je een aantal praktische tips. Niet alleen over de inhoud en opbouw van het plan, ook waar je op kunt letten als je overweegt om het schrijven van een bedrijfsnoodplan uit handen te geven. 

 

Marieka Baars' podcast

Je hebt even moeten wachten op deze derde aflevering maar het is het wachten waard geweest. 🙂 In deze aflevering vertel ik je over ontruimen. Waar loop je al BHV’er tegen aan als alle aanwezigen uit een gebouw moeten? Heb je rekening gehouden met de risico’s? En heb je mensen met een mobiliteitsbeperking? Welke instructies geef je je collega’s mee bij een bommelding of andere externe dreiging?

BHV podcast 002 etherdiscipline

In deze tweede aflevering van dé podcast over bedrijfshulpverlening ‘BHV in bedrijf’, wil ik het met je hebben over etherdiscipline. Na de deelname van Elie Lust aan het programma ‘Wie is de Mol?’ kende nagenoeg niemand deze term maar zij heeft dat veranderd. Het gebruik van een portofoon kent voor Elie met al haar ervaring nagenoeg geen geheimen meer. Maar voor veel bedrijfshulpverleners is dat anders. Zij gebruiken de portofoon alleen tijdens een BHV-oefening of een daadwerkelijke inzet van de bedrijfshulpverlening. Hoewel het gebruik van de portofoon er makkelijk uit ziet, zul je merken dat de praktijk weerbarstiger is.

In deze aflevering wil ik je een aantal tips geven zodat je effectiever kunt communiceren door gebruik te maken van de portofoon tijdens een oefening of calamiteit.

In deze aflevering verwijs ik o.a. naar het bijbehorende blogartikel dat je kunt vinden op https://www.mariekabaars.nl/opleiden-en-oefenen/portofoon-protocol-etherdiscipline-voor-bhvers/

BHV podcast zichtbaarheid van de BHV vergroten

In deze eerste podcast ‘BHV in bedrijf’ vertel ik hoe je de zichtbaarheid van bedrijfshulpverlening kunt vergroten. Heel relevant, zeker als in jouw organisatie maar weinig de bedrijfshulpverleners worden opgeroepen. Wellicht herken je wel de situatie dat mensen daardoor een beperkt beeld van de interne noodorganisatie hebben. Want hoe kun je bedrijfshulpverlening en veiligheid onder de aandacht van jouw collega krijgen en houden, zonder ongelukken? Ik heb een aantal praktische tips opgenomen.

BHV podcast willen horen?

Deel je suggestie(s) door mij een mail te sturen naar [email protected] 

En als je graag wil weten hoe jij zelf ook een podcast kunt opnemen en publiceren? Ik schrijf er met een plezier een artikel over. Het lijkt mij leuk als ik meer van jullie kan horen zodat ik kan leren van jouw kennis en ervaring 🙂

 


 

338481 338481 338481 338481 338481