Het bord verzamelplaats geeft aan waar je bij elkaar komt nadat het gebouw ontruimt is. Het is daarmee een herkenbaar punt. Maar ik heb gemerkt dat het plaatsen van het bord verzamelplaats lang niet altijd zo eenvoudig is als dat ik had gedacht. Je komt namelijk al snel in een woud van onduidelijke regels terecht. Tot nu toe heb ik nog niemand een eenduidig antwoord horen geven. Want heb je nu wel of geen vergunning nodig om een bord verzamelplaats te plaatsen?

Locatie verzamelplaats

De ideale verzamelplaats ligt op het zuid-westen van het gebouw. Dit is in verband met de windrichting waar rook en bluswater. Niet alleen de windrichting is belangrijk, natuurlijk ook of de locatie voldoende afstand tot het gebouw heeft. Staan de mensen op de verzamelplaats niet onbedoeld de hulpdiensten in de weg? De gekozen locatie zou makkelijk herkenbaar te maken zijn met een bord verzamelplaats. Maar bezint eer gij begint.

Eigen terrein

Zolang je een paal en/of een bord op het eigen terrein plaatst, is er weinig aan de hand. Vraag van te voren wel toestemming van de verhuurder of eigenaar van het gebouw en het omliggende terrein. Als er meerdere bedrijven in hetzelfde gebouw gevestigd zijn, is enige onderlinge afstemming aan te raden. Zo voorkom je dat er onduidelijkheid ontstaat op het moment dat je dit het minst kunt gebruiken.

Meerdere verzamelplaatsen

Afhankelijk van de grootte van het gebouw en het terrein, kun je er voor kiezen om meerdere verzamelplaatsen te bepalen. Die kun je ook gebruiken als een alternatieve opvangplaats als blijkt dat de eerste verzamelplaats gezien de omstandigheden op dat moment, niet toereikend is. De locatie van de tweede verzamelplaats zou ik alleen binnen het BHV-team bespreken. Zo voorkom je dat mensen de verkeerde plaats onthouden.

Steenstrookje

Helaas beschikt niet elk gebouw over een stuk eigen terrein. Het zijn immers kostbare meters waar steeds meer bedrijven op bezuinigen door bijvoorbeeld een strenge parkeernorm te hanteren. Misschien heeft jouw organisatie helemaal geen parkeerplaatsen. Waar ga je dan verzamelen? Zeker bedrijfsgebouwen in de stad, beschikken vaak niet meer dan een het stoepje of steenstrookje voor de deur. Niet de ideale verzamelplaats voor een groep mensen. Hoewel het paal met het bord verzamelplaats een duidelijk herkenningspunt is, ga je een lastig en tot nu ondoordringbaar traject bij de gemeente in.

Vergunning voor een verzamelplaats

Twee van mijn opdrachtgevers hadden dezelfde vraag: moet er een vergunning aangevraagd worden voor het plaatsen van een paal met een bord verzamelplaats? In twee verschillende gemeenten ging het totaal anders. In de ene gemeente werd ik verwezen naar het omgevingsloket. Hier zou ik een vergunning kunnen aanvragen. Maar in welke categorie valt zo’n paal? Het is geen straatmeubilair en ook geen officieel verkeersbord. Een vlaggenmast ziet er ook heel anders uit. Maar het is ook weer geen overig bouwwerken, want daar vallen bruggen onder. Als je vervolgens kiest voor bijvoorbeeld de optie, ‘straatmeubilair plaatsen’, krijg je daarna allerlei vragen die niet van toepassing zijn. Het bord met verzamelplaats blijkt in een stukje niemandsland in de vergunningenwereld te vallen. Toen ik telefonisch contact opnam, kon de persoon die opnam mij helaas niet verder helpen. Ook zij wist het niet, evenals haar collega’s. Als advies kreeg ik om gewoon nog even te wachten tot iemand het wel wist.

Andere eigenaar dan de overheid

De andere opdrachtgever maakte gebruik van een gebouw dat niet op terrein van de overheid stond, maar van een andere organisatie. Maar wie gaat er dan over? De afdeling facilitaire zaken, vastgoed, logistiek of toch gebouwmanagement? Niemand die het wist. Laat staan dat een van hen de verantwoordelijkheid er voor wilde nemen.

Jouw bord, jouw terrein

Wil je het minste gedoe en je hebt de luxe dat je beschikt over een stuk (gehuurd) eigen terrein? Dan raad ik je aan om contact op te nemen met de eigenaar of verhuurder. Leg de situatie voor en waarschijnlijk is het na een telefoontje en een bevestiging per mail al geregeld.

Markant punt

Heb je slechts een stoepje of een steenstrookje voor handen? Maak dan gebruik van een markant punt. dat kan een opvallend kunstwerk op ca 50 m afstand. Maar een voetbalveldje kan ook prima dienst doen als verzamelplaats. Ga anders eens bij omliggende bedrijven na waar zij hun verzamelplaats bedacht hebben.

Als jij wél weet OF en zo ja op welke manier je een vergunning voor een paal met bord verzamelplaats moet aanvragen, ik kom graag met je in contact!