Om de overlevingskans na een hartstilstand te vergroten, is het belangrijk dat binnen 6 minuten wordt begonnen met het reanimeren door het geven van borstcompressies ondersteunt met een AED. Een hoop organisaties kennen de toegevoegde waarde van dit apparaat maar nog lang niet elk bedrijf of instelling heeft er een hangen. Ben je van plan om een AED aan te schaffen, dan wil ik je samen met Maurice Volleberg van AED Solutions een aantal tips geven. Dat maakt een AED  kopen veel gemakkelijker! En heb je al jaren een AED hebt, vraag jezelf dan af of deze nog aansluit bij de huidige technologie. De levensduur is namelijk niet oneindig.

AED en selectiecriteria

Wanneer je als hoofd- of coördinator BHV aan de slag gaat om een of meerdere nieuwe AED(’s) aan te schaffen, doe je er goed aan om je te laten informeren. Je kunt alvast een overzicht maken met per AED de ruimte(n) waar deze geplaatst zal worden. Er is best een verschil of deze binnen in een kantoorruimte hangt, in een fabriekshal of in weer en wind buiten. En ook of de AED alleen toegankelijk voor de BHV is of dat deze openbaar voor burgerhulpverleners. Vergeet dan geen bijpassende buitenkast mee te bestellen.

Voor klein en groot

Een ander aandachtspunt is voor wie de AED geschikt is. In een werkomgeving met veel jonge kinderen is een defibrillator met een baby/kind knop een logische keuze. Zo’n klein lijfje kan minder energie aan dan een volwassene. Aan de andere kant is het ook goed om te beseffen dat mensen met een grotere omvang (anders gezegd: zwaarlijviger zijn) juist méér energie nodig hebben om het hart te resetten.

Half of volautomatisch

Een AED is een hulpmiddel dat van levensbelang kan zijn en wordt ingezet totdat er professionele hulp aanwezig is. Veel mensen leren tijdens een opleiding om te werken met een halfautomatische AED. Daarbij kun je zelf nog wat controle houden in een vaak hectische situatie. Dit wordt vaak als prettig ervaren. Er zijn ook AED’s leverbaar die aangeven hoe vaak en hoe diep je moet reanimeren. Dat biedt een steuntje in de rug en is fijn voor het vertrouwen tijdens een reanimatie.

Onderhoud en service

Als je eenmaal de juiste AED voor jouw organisatie gekozen hebt, dan moet je nog beslissen hoe je het service en onderhoud inregelt. Het apparaat staat altijd aan en doet dagelijks een zelftest. Het is dus een misverstand dat wanneer een AED eenmaal hangt en niet gebruikt wordt dat er geen slijtage plaatsvindt. Je dient een AED regelmatig te controleren door te letten op de status van de batterijen en de vervaldatum. Er kunnen altijd onderliggende foutcodes zijn of pads kunnen uitdrogen waardoor ze niet goed meer plakken,  je doet er dus verstandig aan om je AED ook te laten onderhouden door iemand die daar de juiste middelen voor heeft. Veel fabrikanten bieden daarom ook een servicecontract aan. Dat zou ik zeker overwegen.

Doe meer en registreer

Hangt er binnen jouw organisatie een AED die openbaar toegankelijk is, zorg er dan voor dat je deze registreert bij www.hartslagnu.nl. Wanneer iemand in de omgeving van jouw organisatie een hartstilstand krijgt, kan de 1-1-2 meldkamer een oproep uitzenden naar de burgerhulpverleners in de buurt om de reanimatie op te starten. Als (hoofd) BHV’er kun jij jezelf ook aanmelden. Via de app krijg je dan een melding wanneer er iemand in jouw omgeving onwel wordt en waar je hulp kan bieden. Hoe meer AED’s en burgerhulpverleners beschikbaar zijn, hoe groter de overlevingskans wordt voor mensen die een hartstilstand krijgen.

Een AED kopen doe je met handige tips

Dit artikel is de korte samenvatting van het gesprek dat ik had met Maurice Volleberg van AED Solutions. Het volledige gesprek kun je terugluisteren via je favoriete podcastapp. Een AED kopen met deze tips gaat je zeker helpen. En hij vertelt over verschillende mythes: welke waar zijn en welke niet. Zeker het beluisteren en bekijken waard!


AED kopen pin 5 AED kopen pin 1 AED kopen pin 2 AED kopen pin 3 AED kopen pin 4