Gelukkig is BHV er in alle soorten en maten. Dat biedt ruimte aan werkgevers om de interne veiligheid binnen de eigen risico’s en (financiële) mogelijkheden te organiseren. Je zou toch zeggen, in deze tijd van alle zelfhulpboeken en coaches, dat iedereen de beste versie van zichzelf wil zijn. Waar veel mensen allerlei online cursussen kopen die preken over je persoonlijke ontwikkeling, je purpose vinden en je why bedenken, is dat bij BHV bijna precies het tegenovergestelde. Dat kun je terugzien in de keuze voor een opleider of instructeur. Zeg eens eerlijk, kies jij voor een BHV specialist?

Kies jouw BHV specialist

Er zijn tal van vormen waarop BHV aangeboden wordt. Vaak geldt hoe minder persoonlijk contact, hoe lager de prijs. Naar mijn idee komt hiermee ook de kwaliteit in het geding. Want hoe kan een heel algemene opleiding jou, zoals de wet het omschrijft, zodanig opleiden dat jij effectief kunt handelen? Ik snap ‘t best als een organisatie in grote financiële moeilijkheden zit, dat het dan ‘veel voor weinig’ wil, maar er zijn genoeg financieel gezonde organisaties en instellingen die desondanks óók voor de goedkoopste oplossing kiezen in plaats van de meest effectieve. Dat vind ik vreemd.

Durf te kiezen voor effectief

Een opleiding, in welke vorm dan ook, kost tijd. De ene meer dan de ander. Waarom zou je dan niet kiezen om je kostbare tijd, effectief in te zetten. Door een BHV specialist in te huren zodat je dát leert wat je nodig hebt en waar je mee in aanraking komt. Stel, jij werkt in de kinderopvang. Ga dan op zoek naar een BHV opleider of instructeur die (praktische!) ervaring heeft in een kinderomgeving. Het lijkt mij wel zo prettig dat je iemand voor de groep (of camera) hebt staan die weet wat er speelt. En dat niet alleen, juist díe instructeur kan met situaties uit de eigen praktijk komen die veel meer tot de verbeelding spreken.

Durf te vragen en zoeken

Hadden we tot een aantal jaar geleden de bekende Gouden Gids, inmiddels weet de jeugd van tegenwoordig al niet eens meer wat dat is. Ze zien je aankomen als je zegt dat het een dik boek was met lijsten van telefoonnummers. Hierbij is Google en je netwerk dus waarschijnlijk je grootste vriend. Werk je met paarden, zoek dan op ‘BHV paarden’ en zo kom je bijvoorbeeld bij Paard&BHV uit. Werk je in de beautybranche, neem dan eens contact met een instructeur die BeautyBHV geeft. Ben jij vaak in de buitenlucht dan wel in de natuur je geld aan het verdienen, wellicht dat outdoor BHV goed bij je past. En natuurlijk kun je denken, ‘pfff… Marieka… dat is toch allemaal maar marketing, ze geven allemaal BHV, maar dan met een soort sausje er overheen‘. Dan geef ik je helemaal gelijk! Daarom is het ook zaak dat je goed doorvraagt wanneer je dergelijke opleiders benaderd. Hebben ze daadwerkelijk die ervaring of sprak de branche ze aan?

 

n.b. geen van de genoemde links hebben mij op welke manier dan ook betaald door deze vermelding in dit artikel

 


 

BHV specialist tijd kost geld BHV specialist effectief BHV specialist ervaring BHV specialist kiezen BHV specialist les