Als bedrijfshulpverlener heb je drie wettelijke taken: het verlenen van eerste hulp, het kunnen blussen van een beginnende brand en een gebouw ontruimen. Dat laatste is de meest voorkomende taak. Maar hoe krijg je mensen veilig buiten als zij daar zelf niet toe in staat zijn? Er zijn verschillende evacuatiehulpmiddelen beschikbaar om jou als BHV’er hierbij te helpen. Wist jij deze 5 dingen al?
– advertorial –
In principe ontruimen mensen zichzelf. Althans, dat geldt voor mensen die geen mobiliteitsbeperking hebben. Voorwaarde is wel dat zij de juiste instructie krijgen zodat zij zichzelf in veiligheid kunnen brengen. Maar wat doe je met een collega die een beenblessure heeft opgelopen en zich nu op krukken voortbeweegt? Of jouw zwangere manager die op de 10e etage haar werkplek heeft? En wat te denken van de persoon die buiten bewustzijn is? Ja, dan is snel en veilig het gebouw verlaten ineens een stuk moeilijker. Maar met een juist evacuatiehulpmiddel is dat wel heel goed mogelijk!
1. Niet elke evacuatiemiddel is geschikt voor elke ontruiming
Veel mensen gaan er bij een ontruiming van uit dat de personen die de locatie moeten verlaten, aanspreekbaar zijn. Hoe anders is dat als een slachtoffer bewusteloos is en deze toch direct in veiligheid moet worden gebracht? Wat als de Rautek-greep niet voldoende is? ‘Even over de schouder gooien’, iets dat ik menig BHV’er nog weleens hoor zeggen. Vergeet niet dat iemand die niet bij bewustzijn is, niet kan ‘helpen’ bij het maken van een bepaalde beweging. Dan sta je te trekken aan ‘dood gewicht’. In sommige gevallen kunnen dat heel wat kilo’s zijn. Hoe krijg je op zo’n moment iemand uit het gebouw, zeker als je de lift niet kunt gebruiken zoals bij een brandmelding? Dan is het goed om te weten dat een evacuatiematras in vrijwel elke situatie gebruikt kan worden, of je nu een rechte of een draaiende trap hebt.
2. Kracht van eenvoud
Hoewel ontruimen een veel voorkomende taak van de BHV is, wordt het gebruik van evacuatiehulpmiddelen vaak minder geoefend. Om een evacuatiehulpmiddel goed te kunnen gebruiken is voldoende instructie essentieel. Een groot voordeel van het gebruik van een evacuatiematras is dat je weinig instructie nodig hebt om het middel snel en veilig te kunnen gebruiken. Omdat het zo intuïtief werkt, is het een heel gemakkelijk hulpmiddel dat door veel mensen gebruikt kan worden. Waar bij andere evacuatiehulpmiddelen de leverancier uitgaat van een instructie van minimaal een uur, zul je ervaren dat dit bij een matras een stuk minder zal zijn. Dit scheelt niet alleen opleidingskosten, maar ook kostbare productieve tijd.
3. Kosten hangen af van het gebruik
Een basismodel van een evacuatiematras dat geschikt is in een kantooromgeving heb je voor nog geen € 400 excl. btw. Voor gebruik in zwaardere omstandigheden, omdat het matras over een geperforeerde stalenplatenondergrond wordt gebruikt, heb je materiaal nodig dat hier voor geschikt is. Koop daarom niet het eerste de beste matras maar laat je goed adviseren zodat je een passende oplossing aanschaft.
4. Je hoeft niet bang te zijn
Zodra mensen merken dat er een serieuze aanleiding is voor de ontruiming en het geen oefening is, zal je merken dat men het toch wat spannender zal vinden. Kun je nagaan wat het met collega’s doet als ze voor hun veiligheid afhankelijk zijn van anderen. Dan is het heel fijn als de rit naar buiten soepel verloopt.
Ken je dat gevoel als je in een achtbaan zit en je het laatste hobbeltje voor de grote afdaling voelt voordat je de diepte in stort met je wagentje? Dát heb je bij een matras niet. Hierdoor kun je je makkelijk overgeven aan de hulpverleners in plaats van dat je wil corrigeren door bijvoorbeeld de trapleuning beet te grijpen. Bijkomend voordeel is dat je de mensen die je helpen in hun gezicht kunt zien. Ze kunnen echt met jou bezig zijn, wel zo prettig.
5. Voor veel mensen geschikt
Een sleepmatras is voor heel veel mensen geschikt. Voor speciale doelgroepen zoals kinderen of zwaarlijvige personen zijn aangepaste versies van het matras beschikbaar maar de basistechniek blijft hetzelfde. Ben jij hoofd BHV in de zorg, weet dan dat er ook een evacuatieoplossing is voor patiënten die bedlegerig zijn. Hoewel de veiligheid te allen tijde gegarandeerd moet worden, is de realiteit dat de bezetting van het aantal medewerkers in nachtelijke uren laag is. Effectief kunnen handelen is dan essentieel.
En, hoeveel van deze 5 dingen wist jij over evacuatiehulpmiddelen? Wil je meer weten over het gebruik of de verschillende evacuatieproducten, laat dan hieronder jouw mailadres achter en een teamlid van Tetcon neemt contact met je op.
Kun je niet wachten en wil je meer informatie over evacuatiehulpmiddelen?
Dan kun je Tetcon bereiken op telefoonnummers 040-298 99 55 of 06-23 11 85 15. Liever mailen? Dat kan naar info@tetcon-ge.com .
W: www.tetcon-ge.com | www.s-capeplus.com
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tetcon
Geef een reactie