Steeds meer BHV-organisaties zijn op zoek naar een manier om de interne hulpverleners te alarmeren. Dat kan zijn omdat het huidige systeem zoals piepers of portofoons op (korte) termijn vervangen wordt. Maar meer dan eens ook omdat ze een app ‘sexier’ vinden. Geen extra apparaat in je hand, op je bureau, aan je broek of waar dan ook. Gewoon een app op je smartphone: dat apparaat waar veel mensen voor terugrijden als blijkt dat deze vergeten is.

Heel veel aanbod

Als je in google zoekt naar ‘BHV app’, krijg je meer dan 1.510.000 zoekresultaten. Dat maakt het zoeken van een passende oplossing niet gemakkelijker. Dat was voor mij in de zomer van 2015 aanleiding om een eerste BHV app overzicht samen te stellen. In drie jaar tijd zijn er nieuwe apps bijgekomen, maar is een aantal ook verdwenen. Het was daarom meer dan hoogste tijd voor een actuele versie. Even de cijfers op een rij:

  • Van de 7 apps die ik had geïnventariseerd in 2015, zijn er 3 uit het overzicht verdwenen. Omdat de app niet meer beschikbaar is, of omdat de leveranciers niet heeft gereageerd op mijn oproepen via sociale media om de vragenlijst in te vullen.
  • In 2015 spitte ik zelf de verschillende websites en online brochures door. Voor deze versie heb ik de leveranciers de vrijheid gegeven om zelf antwoord te geven. (zie disclaimer)
  • Voordat je de apps kunt vergelijken, is het handig om eerst even een schaar en plakband te pakken. Print de 16 (genummerde) pagina’s uit en plak de bovenzijde van pagina 2 onder pagina 1. Zo ga je verder tot en met pagina 8. Pagina 9 tot en met 16 kun je al één lange strook rechts van pagina 1 tot en met 8 plakken.

Geen beoordeling van de BHV apps

Ik heb geen mening over de apps: ik heb ze namelijk niet uitgeprobeerd. Welke app het beste bij jou(w organisatie) past, hangt af van het probleem dat je wil oplossen en welk budget je beschikbaar hebt. Wil je jouw kennis door het jaar heen actueel houden, dan is het logisch dat een alarmeringsapp je hier niet bij gaat helpen. De ene BHV app is dus niet zo zeer beter dan de ander, maar anders.

Disclaimer

Om eventuele onduidelijkheden te voorkomen, volgt hier een korte disclaimer:

  • De gegevens zijn door de leveranciers zelf verstrekt. Je kunt geen enkel recht ontlenen aan eventuele fouten, onjuist- of onvolkomenheden. Ik heb alleen daar, waar het voor de leesbaarheid beter was, delen van de inhoud aangepast. Zoals passieve zinnen omgezet naar actieve zinnen. Ook leveranciers die in hun antwoord meerdere keren de naam van de app gebruikte, heb ik aangepast. Dit om het ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’-gevoel te voorkomen
  • De volgorde waarop de apps in het overzicht staan, is puur op basis van chronologische volgorde van binnenkomst in mijn mailbox.
  • De grootte van de logo’s lijkt te verschillen, maar geen enkele afbeelding is hoger dan 3 cm of breder dan 5 cm. Sommige bedrijven hebben heel brede maar ‘lage’ logo’s, andere meer vierkant.

Download het BHV app overzicht