BHV is een cruciaal aspect van bedrijfsveiligheid. Door medewerkers op te leiden, te trainen en regelmatig te oefenen, kunnen zij snel en efficiënt te reageren op noodsituaties. Maar laten we eerlijk zijn: niet iedereen vindt het onderwerp even boeiend. Kijk, dan kan gamification voor BHV om de hoek komen kijken.

Maak BHV ‘sexy’

In eerdere artikelen besprak ik al de kracht van spelelementen om BHV-trainingen aantrekkelijker te maken. Zo gebruiken heel wat instructeurs of hoofden BHV tijdens een opleiding of bijeenkomst een quizprogramma zoals kahoot of een alternatief hiervoor. En ondanks de tomeloze inzet van bedrijfshulpverleners, in welke rol dan ook, toch zijn er nog managementteams die BHV als een noodzakelijke kostenpost. Maar door gamification voor BHV te gebruiken kun je enerzijds voldoen aan de wettelijke verplichting en anderzijds op een leuke, aantrekkelijker manier om BHV en veiligheid nadrukkelijker onder de aandacht te brengen.

Wat is Gamification?

Oke, even terug naar de basis. Was is gamification? Gamification is het integreren van spelelementen in niet-spelomgevingen. Het draait allemaal om motivatie en betrokkenheid. Een alledaags voorbeeld is de ‘Ommetje’-app van de hersenstichting. Gebruikers worden aangemoedigd te wandelen en ontvangen punten voor hun inspanningen. Ondanks het ontbreken van materiële beloningen, toont het succes van dergelijke apps de kracht van gamification. Maar in tal van apps wordt je door middel van punten en virtuele cadeautjes uitgedaagd. Denk hierbij aan de Waze app: een routeplanner waar je in de het begin als het ware enthousiast wordt gemaakt door punten te kunnen verdienen door snoepjes op je route aan te trikken. Wish waar je beloond wordt als je dagelijks inlogt. Cashbackapp Woolsocks die je een beurt aan het virtuele rad laten draaien in de hoop dat je een kortingsbon wint.

Rol van gamification in BHV

In de BHV-wereld zijn er tal van mogelijkheden voor gamification. Bijvoorbeeld reanimatiepoppen die feedback geven over je techniek, wat helpt om vaardigheden te verfijnen. Of denk aan virtual reality-ervaringen waarbij cursisten leren om virtuele branden te blussen, hen zo voorbereidend op echte situaties. Maar vergeet ook niet de BHV-escapekist of BHV-escaperoom. Door gamification wordt training dynamischer omdat de deelnemers worden uitgedaagd, ze zijn meer betrokken en behalen betere resultaten. En een deel van de gamification kan op afstand worden gedaan, wat flexibiliteit biedt in deze tijden van telewerken en sociale afstand.

Waarom BHV-opleiders overstappen op gamification

De pandemie heeft bedrijven gedwongen hun benadering van training te herzien. Traditionele trainingsmethoden waren niet langer haalbaar of effectief. Gamification bleek de oplossing. Het houdt cursisten betrokken, zelfs op afstand, en maakt leren leuker en interactiever. Bovendien, als je het hebt over het behoud van BHV’ers en het aantrekken van nieuw talent, dan kan deze manier helpen om BHV een moderner en aantrekkelijker imago geven, ver verwijderd van lesboeken en urenlange presentaties.

Meten is Weten

Met gamification kun je de trainingseffectiviteit ook kwantificeren. Dashboards en analyses geven inzicht in prestaties, identificeren gebieden voor verbetering en tonen de voortgang over de tijd. Dit biedt een waardevolle tool voor het management, die duidelijke ROI-indicatoren willen zien.

Conclusie

Het integreren van gamification in BHV is niet slechts een trend; het is een evolutie in hoe we trainen en leren. In een wereld waar technologie en digitalisering een steeds grotere rol spelen, is het logisch om deze tools te gebruiken om onze bedrijfshulpverleners beter uit te rusten, hen te motiveren en uiteindelijk onze werkplekken veiliger te maken.

Of je nu een hoofd BHV of coördinator bent die  op zoek naar innovatieve oplossingen om het team iets nieuws te bieden. Of een instructeur die de betrokkenheid van je cursisten wil verhogen, gamification heeft iets te bieden.

En ik ben benieuwd: hoe en op welke manier ga jij gamification implementeren in jouw BHV-opleidingen?

 


 

BHV leren door te spelen speel je weg naar veiligheid BHV leer je spelenderwijs gamification maakt bhv leuk BHV en gamification is succes