Als BHV-adviseur vind ik het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen en mijn kennis en vaardigheden uit te breiden. Het liefst volg ik minimaal één keer per jaar een opleiding, cursus of specialistische workshop. Maar afgelopen jaar vond ik maar niets wat mijn interesse had kunnen vasthouden. Te vaak lag de inhoud te ver van mijn hoofdonderwerp BHV af, waren de kosten ver boven mijn budget, of was niet duidelijk wat ik er daadwerkelijk ‘beter’ van zou worden. Een opleiding preventiemedewerker stond wel op mijn shortlist maar welke…?

Enorme verschillen

De verschillen tussen de aanbieders van deze opleiding zijn enorm. Van een korte e-learning afgesloten met een meerkeuzetoets van een paar tientjes tot een opleiding van 10 dagen voor een bedrag waarvan ik drie weken in het hoogseizoen met mijn gezin op vakantie kan! Tot ik enige tijd geleden via een zakelijke relatie, van de leergang preventiemedewerker van IRIV hoorde. IRIV staat voor Instituut Regisseurs Integrale Veiligheid. Hun opleiding sprong er voor mij duidelijk tussenuit.  Zij geven die al enige jaren, ook incompany. De leergang is bedoeld voor preventiemedewerkers, KAM-professionals, HR-managers en OR-leden. Maar ik vind hem ook zeer geschikt voor coördinatoren en hoofden BHV die meer willen weten over veiligheid in het algemeen. In vijf lesdagen en (minimaal) twee terugkommiddagen krijg je handvatten aangereikt zodat je zelf invulling kunt geven aan de rol (bij een kleine organisatie) of taak (bij een grote organisatie) van preventiemedewerker.

Zelfstudie of klassikaal?

Wat mij erg aanspraak aan deze leergang was dat het niet een kwestie is van een boek lezen en daarna wat vragen beantwoorden. De opbouw van het lesprogramma biedt ruimte om niet alleen kennis op te doen, maar ook vaardigheden. Dat vind ik veel waardevoller, want daar maak je het verschil als het gaat om veiligheid. Als je de theorie echt begrijpt, kun je deze in de praktijk gaan uitvoeren. Samen met mijn medecursisten kun je je ervaringen delen en van elkaar leren. Het leuke van deze leergang is ook dat die niet na de vaste lesdagen stopt. De docenten zijn ook bereid om je daarna nog te helpen.

Mijn indruk van de leergang

Op dit moment hebben we vijf lesdagen gehad. Per dagdeel staat een thema centraal. Voor ieder onderwerp is een gastdocent die je wegwijs in de materie maakt. Door naast de theorie ook opdrachten te doen, maak je het onderwerp ‘eigen’. Ik merk dat ik op onderdelen veel zekerder ben geworden. Het thema chemische stoffen is hier een voorbeeld van. Hier hield ik mij eerder het liefst ver weg van. Maar ik zie nu in dat je als preventiemedewerker geen verkorte opleiding tot chemicus hoeft te doen, maar je leert juist waar je betrouwbare informatie kunt vinden. Zo word ik een betere gesprekspartner voor de preventiemedewerker(s) van mijn opdrachtgevers en voel ik mij zekerder.

Wil je zelf ook de leergang preventiemedewerker volgen?

Vanaf april begint voor de tiende keer een nieuwe groep. Wil je weten of deze leergang ook bij jou past? Kijk dan op de website van Instituut Regisseurs Integrale Veiligheid (iriv.nl) en bel 085 – 877 18 47 of e-mail [email protected] .

 

 

#spon