Welke associatie heb jij een BHV-basisopleiding of herhalingsdag? Een gezellig en ontspannend dagje met je collega’s? Beetje brandjes blussen, broodjes eten en pleisters plakken? Of lekker aan de gang om jouw kennis en vaardigheden als bedrijfshulpverlener te verbreden en te verdiepen? Een effectieve opleiding is voor mij gelijk aan een realistische opleiding. Zeker bij het onderdeel eerste hulp ben ik er voorstander van om gebruik te maken van een oefenslachtoffer.  

Wat is een oefenslachtoffer

Een oefenslachtoffer is iemand die opgeleid is om realistische verwondingen te kunnen grimeren en om verschillende ziektebeelden zo goed mogelijk uit te beelden. Dit met als doel om voor de cursisten een zo realistisch mogelijke situatie te creëren waarin zij het geleerde kunnen toepassen. Eigenlijk is een oefenslachtoffer een levend hulpmiddel om de cursisten handelingen te laten oefenen. Een verbandje aanleggen is echt anders als je dat doet op iemand die als een echt slachtoffer reageert.  

Redenen om geen oefenslachtoffer te willen

Niet iedereen is fan van oefenslachtoffers tijdens een instructie of oefening. Meestal omdat ze het te realistisch vinden en bang zijn dat anderen schrikken. Ik vind het belangrijk om je te realiseren dat je als BHV’er moet weten hoe te handelen, óók als je geconfronteerd wordt met een (ernstig) gewond slachtoffer of een slachtoffer dat in paniek is. Een oefenslachtoffer kan er juist voor zorgen dat er een realistische verwachting ontstaat van wat een BHV’er mogelijk kan aantreffen.  

Een belangrijke aanvulling hier op is: een oefenslachtoffer is niet de ster van de dag. Ze hoeven echt geen Oscar-waardige (grime) prestatie neer te zetten om van toegevoegde waarde te zijn. Een scenario hoeft niet te bestaan uit 3 doden, 2 rookmachines, 5 reanimatiegevallen waaronder een kind tijdens een bommelding. Liever niet zelf, durf ik te stellen. Het gaat om realistisch oefenen en dat is niet per se super spectaculair.

Een andere reden die ik nog wel eens hoor is ‘de extra kosten’. Een beetje oefenslachtoffer is zijn gewicht in goud waard. De prijzen variëren en zijn afhankelijk van de wensen, maar houd rekening met een uurtarief minimaal € 30. Dat is echt niet veel als je kijkt naar hoeveel jij en jouw BHV’ers kunnen leren van iemand met verstand van zaken.

BHV wedstrijddag van de VZBI

Ik heb twee jaar met veel plezier een bijdrage mogen leveren aan de jaarlijkse BHV wedstrijddag, georganiseerd door de VZBI (vereniging zelfbescherming bedrijven en instellingen). Na 2 coronajaren is het vrijwilligersteam van plan om op 15 april 2022 een leuke en leerzame dag te organiseren. Ik kan je echt aanraden om je hier samen met je team voor aan te melden. Niet alleen om te proberen om de beste te zijn, maar vooral ook om beter te worden. Meer informatie vind je op vzbi.nl.  

Huur jij wel eens een oefenslachtoffer in? 

Ik ben vooral benieuwd naar je motivatie waarom wel of waarom niet. 

 

Lees verder